Mbi 711 banorë të Mirditës, nën survejim të ashpër në vitin 1953

Nga admin
999 Shikime

Sa shumë ballistë, zogistë, fashistë, “udbashë” e strehues “kriminelash” etj, etj  paskemi pasur në fillim të vitit 1953. Të paktën kjo është e vërtetë në optikën e Toger Isuf Kullollit dhe ndihmësave të tij, asokohe Kryetar i Degës së Punëve të Brendshme të Mirditës. Është e habitshme se si nuk janë lodhur për të etiketuar gjithë këta banorë të Mirditës që shkojnë në rreth 711 të tillë, por me e habitshme është se këta “armiq” në shumicë ishin fshtatarë të varfër, më pak të mesëm apo dhe bujq të zakonshëm. Lista emërore ka një shpërndarje në të gjithë Mirditën, si nga Rubiku, Rrësheni, Kthella, Selita, Kaçinari, Fani e sidomos Oroshi.

Situata do ketë qenë alarmante për rregjimin, përderisa shkresa urdhëruese për përpilimin e listave anti-parti, ka mbërritur në Rrëshen natën e vitit të ri 1953, pra me 31 dhjetor të vitit 1952. Janë dashur vetëm 17 ditë që daktilografisti A.GJ, të përpilojë shkresën me 711 emra, ndarë në disa kollona, ku përbri sejcilit emër mëson adresën e tij, tendencën politike, vendin e punës, përbërjen shoqërore, kategorinë sipas aktivitetit “kriminal” dhe gjëndjen e tij nëse ishte i arratisur, në ndjekje apo në survejim.

Lista e Kullollëve ka në përbërje “tepër sekret” edhe nëpunës të komitetit ekzekutiv, mësues, priftërinj, një drejtor poste në Rubik, por edhe disa të arratisur. Kjo le të kuptosh çfar terrorri ka qënë në Mirditë, dhe sa e rëndësishme ka qënë për rregjimin, që ta kishte sa më në kontroll, ndërkohë që për të survejuar 711 persona të dyshimtë, janë dashur shumë sy e veshë, emrat e te cileve mbushin arkat me dosje ne arkivat e ish-sigurimit te shtetit.

a.n

REPUBLIKA POPULLORE E SHQIPERISE

DEGA  P. BRENDSHME TE RRETHIT

“ANA E SIGURIMIT”

Nr. 41 Teper Sekret.

Landa: Dergohet lista e elementeve te rregjistrue ne kategorine e IItë

MINISTRISE PUNEVE TE BRENDSHME

“Deges IV-te”

TIRANE

Gjegje t’uajes Nr. 06-1 data 2/1/1953:-

Sa kerkoni ne te sipermen bashkengjitur, me kete shkrese ju dergojme listen e elementeve te kategorise II-A dhe II-B te rrethit Rreshen, te rregjistrue ne rregjistrin mod. I-K-II m daten: 31/12/1952.-

Konc. Dakt.A.GJ.              KRYETARI DEGES P.BRENDSHME

Toger: ISUF KULLOL

Ju mund të lexoni edhe...

takipçi al paketleri

ucuz türk takipçi

takipçi al paketleri ile tiktok yada instagram da fenomen olmak çok kolay, dünya geneli hemen fenomen ol!

ankara escort gaziantep escort bayan gaziantep escort kayseri escort gaziantep escort seks hikayeleri erotik film izle sakarya escort sakarya escort sakarya escort kuşadası escort serdivan escort hd porn konya escort konya escort bayan