ZLLAKUQAN, Tribunë shkencore në Vitin Mbarëkombëtar të Gjergj Kastriotit-Skënderbeut

Nga Pirusti News
1 355 Shikime

Viti i Skëndërbeut, përmes një organizimi serioz, ështëpërcjellë me Tribunën Shkencore në një prej sallave të famullisë së Zllakuqanit nen organizimin e Forumit të Intelektualëve “Luigj Gurakuqi” të Klinë, forum i cili ka vepruar përgjatë   viteve ’90-te (1990-1999) i riaktivizuar tashme, duke u regjistruar në Ministrinë e Pushtetit Lokal të Qeverisë së Republikës së Kosovës (me drejtues te Forumit, Pal Canaj).

Tubimi u hap me pjesën skenike kushtuar Skënderbeut, nga aktori Ismet Krasniqi – Lala dhe i riu Loni Azemi. Këngën për Skënderbeun e kënduan rapsodët Lekë e Gjokë Duhanaj.
Sipas organizatorëve  është manifestimi i pestë i këtij Forumi, i cili mbahet një herë në vit me moton “Kushtrimi i Gjeçovit”, i cili më 1897, në këtë qendër lokale pati hapur shkollën e parë shqipe në këto anë.
Mirdita pati përfaqësuesit e vet, ndër ta Ndue Dedaj kumtuesdhe  Bardhok Pulaj në panelin drejtues të tubimit.

Tribuna shkencore u drejtue me elekuencë nga  Pal Tunaj, icili më së pari bëri me dije auditorin me librin e Prend Buzhalës që u botua këto ditë, me titullin “Gjergj Kastrioti – Skënderbeu, arketipi i heroit nëpër kohë”.

Kumtesat:

Prend BUZHALA (“Dekalog për Gjergj Kastriotin – Skënderbeun”)
Ndue DEDAJ (shkrimtar, studiues, publicist), Mirditë (përkrijimet e traditës popullore dhe toponimastiken që lidhet me emrin e Gjergj Kastriotit- Skënderbeut)
Mr.Kastriot VESELAJ, historian, Suharekë (aspekte historiketë figurës së Skënderbeut)
Don Fran SOPI, Pejë (për Gjergj Kastriotin si mbrojtës tëvlerave kulturore e civilizuese evropiane e shqiptare)
Frrok KRISTAJ, Prishtinë (“Figura e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut në veprat e Gjeçovit”)
Prof. Pal CANAJ, Klinë; (kumtesë kushtuar filozofisë sëkastriotizmit shqiptar)
Idriz BERISHA, piktor akademik, krijues (kumtesë kushtuarfigurës së Skënderbeut në artet figurative evropiane e shqiptare)
Lekë MRIJAJ, Klinë (për Martin Segonin,arbëror nga Kosovadardane, biografi i parë i Skënderbeut)
Mikel GOJANI (për shkrimet e disa autorëve kushtuarSkënderbeut)
Dodë NDRECAJ (“Figura e Gjergj Kastriotit – Skënderbeutnë letërsinë angleze”)
etj.
Këto punime, të plota, si dhe shkrime kushtuar kësaj veprimtarie, do të botohen nga ky Forum në një vëllim të veçantë.

Sipas nje analize te shpejte nga  Prend Buzhala, “GjergjKastrioti- Skënderbeu, është hero kombëtar, është dhe hero i civilizimit evropian, dhe ai vjen si personalitet që ka rëndësipër secilën kohë. Kujtesa popullore ndër shekuj e ka ruajtur emrin e tij si simbol harmonie, uniteti dhe guximi, si shenjë mbrojtëse të etnisë, të shqiptarisë. Prandaj janë krijuar nga kjo kujtesë popullore edhe gojëdhëna, tregime e këngë popullore, pa dallim feje.

Madje, figura e tij, pa dallim feje, është trajtuar nga shkrimtarët e të gjitha trojeve, e jashtë tyre, si te arbëreshët e Italisë e nga të gjitha historiografitë, letërsitë e artet evropiane. Prandaj, për shkak të vizionit të tij UNIK HSITORIK, ai mbetet figura më përfaqësuese shqiptare, paratë cilës përkulen kombet, shtetet, personalitetet ushtarake, intelektuale etj. Ky ishte thelbi kryesor që doli nga punimet e kësaj tribune.
Fjalë përshëndetëse pati nga dy përfaqësues institucionesh nga Shqipëria, si Bardhok Pulaj (shkrimtar e drejtues i arsimit në Qarkun e Lezhës) dhe Gjergj Marku, drejtues i Qendrës Kulturore – Rrëshen, Mirditë, pastaj nga Skënder Mërturi (drejtor i Drejtorisë për Kulturë, Rini e Sport – Klinë ), i cili ishte i pari që e nënshkroi si pjesëmarrës i tribunës Kërkesën për vendosjen e një busti në qytetin e Klinës.

Nga diaspora përshëndetën Gjergj (Bajram) Kabashi(Norvegji), Llesh Duhanaj (Zvicër), Nue Proshi (Gjermani, që njoftoi edhe për veprimtaritë e Shoqatës “Trojet e Arbrit”) etj.
Merrnin pjesë një publik prestigjioz: nga Mirdita (Shqipëri), intelektualë nga shumë vise të Kosovës, nga diaspora dhe nga Klina.
Në fund, pjesëmarrësit vizituan edhe ambientet memoriale të Zllakuqanit, si lapidarin memorial kushtuar hapjes së shkollës së parë shqipe më 1897 në Zllakuqan nga At ShtjefënGjeçovi, lapidarin kushtuar dëshmorit të UÇK-së, Kolë Mirdita, si dhe bustin e Gjeçovit (punuar nga skulptori Gani Bajraktari) te SHFMU “Shtjefën Gjeçovi”).

Ju mund të lexoni edhe...

takipçi al paketleri

ucuz türk takipçi

takipçi al paketleri ile tiktok yada instagram da fenomen olmak çok kolay, dünya geneli hemen fenomen ol!

ankara escort gaziantep escort bayan gaziantep escort kayseri escort gaziantep escort seks hikayeleri erotik film izle sakarya escort sakarya escort sakarya escort kuşadası escort serdivan escort hd porn konya escort konya escort bayan