Bilanci kulturor dhe përtej një bilanci

Nga Pirusti News

Kliko mbi foto, për t’i pare ne rradhe.

– Performanca e institucionit kulturor të bashkise Mirditë në tre vite –

Aktivitet Kulturore ne Mirditë ne fokusin 3 – vjeçar. Shifra, foto, fakte nga arkiva me e hershme dhe ne vijim

Siç dhe shihet nga bilanci i mëposhtëm në statistikë, janë arritur pritshmëritë kulturore nga institucioni kulturor i bashkisë Mirditë në mënyrën më të mirë të mundshme, përmes një planifikimi korrekt, referuar planit operacional të bashkisë dhe tashmë dhe atij strategjik të kësaj bashkie, si dhe metodologjisë planifikuese dhe bashkëpunuese që ka përcjellë Ministria e Kulturës apo agjensionet e tjera kulturore për Mirditën. Për çdo vit është bërë kalandarizimi vjetor dhe më pas programimet mujore duke na shpërfaqur një model arritjesh dhe suksesi, jo vetëm për Mirditën por dhe më tej.

Artistët dhe kulturologët e Mirditës dhe stafi i kultures, pos veprimtarisë në territorin e bashkisë, e kanë përfaqësuar më së miri institucionin e qeverisjes vendore edhe në takimet rajonale apo kombëtare si dhe jashtë shtetit, por dhe me performancat e bukura ne kanalet televizive kombëtare.

Aktiviteti artistik e kulturor  ka shoqëruar një sërë veprimtarishë promocionale si për librin, nderimet ceremoniale te figurave të ndryshme historike dhe atdhetare, tubimet turistike apo përfaqësimet në metropol si në panaire etj.

Duhet shënuar fakti se veprimtaria artistike në këtë bashki, ka tërhequr dhe vëmendjen e turistëve të huaj, por dhe të shumë aktorëve promocionues, autoriteteve të trashëgimisë kulturore kombëtare dhe ndërkombëtare, etj. Ndaj, dhe ky bilanc trevjeçar, shkon shumë më përtej një bilanci zyrtar!….

Per vitin 2016:

1.Ekspozita: “Arta ne dru”,  Besmir Gjoka

2.Show  kopshti i femijeve ne shesh

3.Dita kombetare e trashegimise kulturore

-(6 ekspozita zejesh, duart e shkathta)

-Recital me rapsodin Nikoll Preci.

-workshop per punën e dorës si në traditë.

-Ekspozite e librit te vjeter, biblioteka.

-Arterfaktet-muzeu Mirdite.

4.Pritja e nje grupi arkeologesh amerikane dhe konstultimet per konservimet muzeale.

5.Regjistrim i Ansamblit Mirdita me koncerte ne TVSH

6.Promovim i monografisë së Ansamblit Mirdita  në Ministrinë e Kulturës

(ekspozita art në dru. Panair zejesh, kulinari. Koncert)

7.Promovim libri dhe premiere dokumentari per gjeografin Bardhok Gjikolaj.

8.Promovim i krijimtarise së Bardhok Sulejmanit.

9. Shkolla Berat dhe Mirdite, bashkëpunimi në skenë.

10.Aktivitet i Caritasit ne shesh

11.Aktivitet ceremonial për 26 tetorin.

 1. Dita olimpike me shkollat në shesh.

13.Aktivitete  për vendosjen e bustit të atdhetarit Terenc Toci  në  FAN.

 1. Disa festa të abetares ne skene. (bashkepunim)
 2. Show ne italisht, shkollat 9 vjecare.
 3. Veprimtari nderuese për Fran Vorfin nga Këshilli i Qarkut
 4. Dramë komike nga Gent Zenelaj
 5. Me grupin gjerman Open Theaven ne sheshin e Rreshenit dhe Rubik.
 6. Bashkepunim artistik gjimnazi Rreshen dhe Korca.
 7. Gjimnazi Rreshen, Drama per gjakmarrjen.
 8. Gjimnazi Rreshen, “Dhuro nje liber!..”
 9. Kacanik, festival mbarekombëtar (konkurim)
 10. Promovim i veprimtarisë artistike të rapsodit Kol Beci.
 11. Pritja e kampionit europian ne kikboks Kristian Prenga me veprimtari artistike. Mirënjohje e bashkise.
 12. Turizem. Kroi i Bardhe, dokumentar me Marin Memën.
 13. “Kthella shpk 20 vite”, reportazh, ekspozite dhe koncert.
 14. Lezhe, festivali zonal i instrumentistëve dhe rapsodeve (konkurim).
 15. Disa klipe këngësh për këngëtarë.
 16. Promovim libri dhe koncert per autorin Mark Rica.
 17. Mat, dy netë me lirikën dhe Epikën me Ansamblit Mirdita (konkurim).
 18. Nderim për Nrecë Ndue Gjokën në Rrëshen dhe Fan.
 19. “Mirdita Turistike 2016” ne Perlat.

-Me turisttë të huaj.

-Ekspozitë zejesh, kulinari etj.

-Gastronimi tradite

-Këngë e valle

-Rite dasme.

-Regjistrim në TVSH.

 1. Skedimet dhe pasaportat për materialet e pavionit etnografik.
 2. Seminar praktik nga UNESKO në Mirditë

(Rrëshen, Ndërfushas, Katund i Vjetër)

 1. Recital: Ndue Picaku dhe Xhensila Përshqefa në shesh.
 2. Plani operacional i bashkisë Mirditë. Pjesemarrja dhe furnizim me te dhena.
 3. Sofra e rapsodeve. (nga Mirdita Etnologjike)
 4. Drama e shkollës Rubik në Rrëshen.
 5. Grupi i të rinjvë te Ansamblit Mirdita ne TOP Chanel.
 6. Stema e bashkisë, procedurat. (4 muaj deri ne finalizim)
 7. Etnofolk Tirana. (pjesemarrje me grupin)

Per vitin 2017:

1.Hartimi i programeve dhe projekteve  vjetore.

2.Recital me artiste te Ansamblit. (Arinda Gjoni, Ertila Koka)

3-“100 vjetori i Abat Prend Doci”

4-100 vjetori i Lindjes se Musine Kokalarit, nderimi me venien e emrit rruges ne pedonale.

5-Kenga e kultivuar mirditase nder dekada

6-Veprimtari per 7-8 marsin.

7-Nderim per Gjomarkajt, deren kapidanore te Mirdites. Bashkepunim i bashkise me Presidencen.

8.Spac, ndjekja e projektit restaurues me ChwB.

9.Bashkia Mirdite ne panairin mesdhetar te Turizmit Tirane.

 1. “Fest-Mirdita 2017” (me grupet amatore neper shkolla)

11.“Art ne dru”, punimi i tradites me Agustin Luli.

 1. Nderimi i 5 majit me veteranet.

14.“Nderto te ardhmen ne vendin tend”. Me fotoreporterin Armand Meta dhe grupin e te rinjve neper Mirdite.

15.Perurimi i kishes ne Bardhaj. (Stema e arte nga bashkia)

16.Festa e 1 qershorit.

-Me Kopshtin ne shesh.

-Me gjimnazin.

-Me shkollat 9 vjecare.

17.Festa e Korpit te Krishtit (me dioqezen)

18-“Mirdita Turistike  2017”, shtegtim turistik permes folkut ne Peshqesh.

19-Trajnim nderkombetar me te rinj te bashkise per kreativitetin ne projekte.

20.Veprimtari njeditore per emigrantet.

21.Bashkepunim ne Itali me arbereshet. Formacioni orkestral.

-Koncert per 15 gushtin, dita e emigranteve.

22.Dita kombetare e trashegimise (Etnografi tradicionale dhe rite ne sheshin e qytetit)

23.Ekspo-foto. Ne Muzeun e Prishtines. Me formacionin orkestral te Ansamblit Mirdita.

24.-Info Kulla Mirdita, perurimi. Aktivitet i gjere ceremonial.

25.-“Mirdita fest 2017”, me artistet e rinj. Konkurim.

 1. Disa festa te abetares, bashkepunim.

27-Veprimtari rreth aktivitet studimor te Mark Mesulit nga Gjegjani (Mirdita Etnografike)

28-Sofra e Mirdites (me rapsode)

29-Koncert ne Suhareke per 28 nentorin. Bashkepunim me komunen Suhareke.

30-Aktivitet  per “Bashkia dhe Bashkimi Europian”. (Me pjesemarrjen e Vllahutin)

31-Panairi  “Shqiperia punon token”.  Pjesemarrja e bashkise Mirdite ne Tirane.

32-Shqiperia e Maleve, ne Dajt”, me ansamblin. Bashkepunim i bashkise Mirdite me Bashkine Tirane.

33.-“Krishtlindjet 2017”. Koncert masiv.

34-Projekti i veshjeve etnografike me donatore. Permes Fondacionit per Zhvillimin e Mirdites.

 1. Kultura gastronomike: “Pjata e Mirdites”, me Blerina Bombaj, emision ne tv.
 2. “Stema e Arte” per ipeshkvin Palmieri.Nderim nga Bashkia.
 3. Xhirim filmi me metrazh te shkurter, ne nje kulle Mirdite. (me regj.genti kame)
 4. Dy clipe te Gjin Dones dhe Prena Becit.
 5. Informacion dhe pjesemarje per Info Kulla Mirdita (pergjate 9 muajve rrjesht)
 6. Konkurs poezie (konkurim shkollat 9 vjecare)
 7. Per Memorialin e Gurit te beses ne Orosh (7 lajthizaket dhe Dede Gjo Luli. Veprimtari masive)
 8. Bashkepunim kulturor me Zerin e Bilbilit, Sarande.
 9. Veprimtari e madhe ne perurimin e sheshit te ri Rreshen.

-ekspozita me foto gjate punimeve

-reportazhi filmik

-pershendetjet

-koncerti i madh.

 1. Kulinaria e Mirdites ne panair ne Shkoder.
 2. Workshop per turizmin me shkollen profesionale.
 3. Bienale nderkombetare e akuarelit ne Tirane, me modelin e nuses se Mirdites.
 4. Pjesemarrje me formacionin orkestral ne perurimin e sheshit Skendebej.

Per vitin 2018:

 

1.Hapja e Vitit Jubilar, dedikuar Heroit Tonë Kombëtar, Gjergj Kastriotit, Skënderbeut.

(veprimtari e organizuar e bashkisë dhe të shpallura nëpër shkolla)

2-“Edukim përmes kulturës” nëpër shkolla.

3-Përgatitje e botimit për Burimet Turistike të Mirditës.

(dhe studimi i atraksioneve të reja që duhen propozuar)

4.-Recital me këngëtarë të Ansamblit Mirdita

5.-“Edukim përmes kulturës” (Me nxënës të shkollës  9 vjeçare në Rrëshen si projekt pilot i “Bëjmë detyrat e shtëpisë”.

6-Veprimtari e zgjeruar me 7 & 8 mars. Nga shkollat.

7-Veprimtari turistike. Work-shop mbi Potencialet Turistike te Mirdites për dy fshatrat e përfshira në 100 fshatrat Urban, Oroshi dhe Katundi i Vjetër. Duke ftuar disa prej axhensive turistike dhe faktore te zhvillimit turistik ne malet e Epërme. (Nga mesi i muajit)

8.Java e Pashkëve. (aktivitet religjonal te ndërthurur me ato civile)

9.-“Mirdita pastron”, aktivitet sensibilizues.

Bashkepunim me këshillin rinor dhe Fondacionin për Zhvillimin e Mirditës. (24 prill)

 1. Me 9 Maj, Dita e Evropes (Me këshillin rinor)

11.-Java e Shën Aleksandrit.

(duke filluar me dt 12 maj.

në mjediset e brendshme dhe të jashtme të Katedralës me disa veprimtari muzikore, sportive, me te ftuar këngetarë, apo artistë të njohur; veprimtari humane, peligrinime, panaire me produkte vendas etj)

12.-Festa e Të Shëlbuemit.

(Në Njësinë administrative Rubik. Më 13 maj kremtohet nga e gjithë zona “Të Shëlbuemit”)

13.-“Muzeu i Kujtesës”.

Aktivitete në ish burgun e Spaçit, me rastin e përvjetorit të 45-të të Revoltës së famshme të vitit 1973. (21 maj)

14-“Festa e Korpit të Krishtit”

Rrëshen, 3 qershor:. Në sheshin e qytetit dhe në katedrale.

15-Kremtimi i Festes Regjionale te Shna Ndout tek Kisha Rubik, me ansamblin e shtetit (koncert)

16-Kampe verore per te rinj dhe nxënës. Bashkëpunim me shkollat dhe dioqezën.

(Tour-e  nëpër vijëdrejtime turistike)

17.-Aktivitet multifunksionsh me komunen Kline Kosove.

 1. “Stema e arte” per deshmorin Kole Ndrece Mirdita (me komunen Kline)

19-Dita e emigrantëve nen organizimin e bashkise. (Mirdita summer fest 2018)

20-Promocion për vizita të vazhdueshme në “Info-Kulla Mirdita”  në Rubik.

21.-Organizime me grupe emigrantësh për vizita nëpër atraksionet turistike të Mirditës.

 1. Aktivitet trajnues me Agro Mirdita. (pergatitja e panaireve faza e pare)
 2. Veprimtari per 25 vjetorin e Projekt Albanien (humaniste austriake. Vleresimi me mirenjohje. Stema e Arte per pader Winsauer)
 3. Dita e balonave. Me femijet ne nje fushe ne natyre.
 4. Zhvendosja e bibliotekes. (aktiviteti perurues)
 5. “Drama e re” per femije me QKF-ne. (bashkepunim)
 6. Pjesemarje ne panairin mesdhetar dhe planifikim kombetar te strategjise per turizmin.
 7. Koncert i Ansamblit ne Gjegjan.
 8. Kosove, ansambli per Agim Ramadanin.
 9. Kline-Kosove, tubim shkencor per Skenderbuen.
 10. Per ligjin per trashegimine kulturore. Pjesemarrje ne debatet ne Ministri te Kultures.

31.Pjesemarrjet frekuente dhe info per komitetin rajonal te turizmit ne Lezhe.

 1. Me Marin Memen ne TOB; (Misteri i arit shqiptar. Dhe Mali i shenjte. Speciale me studiues)

33.Per Musine Kokalarin, me gazetaren Anisa Ymeri. Tvsh.

 1. Koncert recital me femije te Rubikut.
 2. Promovim te librave te poetit kosovar Osman Caka.
 3. Klipe te kengetarit Paulin Gega.
 4. Pjesemarrje me grupe ne 100 vjetorin e shkolles Perlat.
 5. Shengjin, ansambli Mirdita ne Alb fest (me Ministrine e Kultures)
 6. Kampi veror i te rinjve nga hapesira mbareshqiptare nga Minisria e Kultures. Me vallet e Mirdites.

 (vijojne)….

Ju mund të lexoni edhe...

Lini nje koment