Fanshawe Tozer (1829-1916): MIRDITA NË VITIN 1865! REPORTAZH HISTORIK..!

Nga Pirusti News
892 Shikime

Punoi për median: LIN KIKU

Një përshkrim mjaft i bukur dhe tejet i rrallë që i bëhet Mirditës në këtë vit. Ky shkrim historik, tregon me detaje bukuritë e krahinës, historinë e saj, doket, zakonet, kulturën,fenë, tregon dhe arsyet e autonomisë së krahinës. Përshkruan në mënyrë të vecantë princin Bib Doda, kapidanatin e Oroshit dhe mënyrën e qeverisjes dhe jetesës së atyre viteve në Mirditë.

Shkrimi është shkruar nga Henry Fanshawe Tozer (1829-1916) i cili ka qenë shkrimtar, studiues, profesor dhe eksplorues britanik që udhëtoi shumë në Greqi dhe Perandorinë Osmane. Ai u diplomua në Kolegjin Exeter në Oksford në 1850 dhe ishte më vonë (1869-1893) kurator i Institutit Taylor atje. Ai ishte anëtar i Akademisë Britanike dhe një anëtar korrespondues i Shoqatës Historike të Greqisë. Tozer është autori, në veçanti, i librit të dy vëllimeve të udhëtimit “Studime në malësitë e Turqisë, përfshirë vizitat në malet Ida, Athos, Olimp dhe Pelion, te shqiptarët Mirditë dhe fise të tjera të largëta” (London 1869) , i cili përmban një tregim të hollësishëm të udhëtimit të tij nëpër Shqipëri në 1865.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

…Pika tjetër që ne synuam të siguronim në udhëtimin tonë ishte vendi i Mirditës, malet e të cilëve i kam përmendur si të dukshme nga kalaja. Ata (mirditorët) kanë reputacionin e të qenurit më të ashpërit dhe më luftarakët nga të gjithë shqiptarët, dhe asnjëherë nuk janë nënshtruar nga turqit, prej të cilëve janë absolutisht të pavarur, duke u qeverisur nga një Princ i tyre, i cili është pasardhës i Skënderbeut. Ata janë armiqtë trashëgues të malazezëve; dhe ishte e çuditshme të mendosh që brenda një distance kaq të shkurtër duhet të vizitonim dy popuj të krishterë aq të kontrastuar me njëri-tjetrin, të ndryshëm në racë, organizim politik dhe madje edhe fe, sepse mirditët janë të gjithë katolikë romakë. Ne ishim në dyshim para se të arrinim në Scodra (Shkodër) nëse do të ishte e mundur për ne të hynim në vendin e tyre, por meqenëse Princi ka një vendbanim në atë qytet, zoti Read ( konsulli Britanik në Shkodër) ishte njohur me të dhe mori përsipër të na ofronte një prezantim. Ai zbuloi në hetim se një shërbëtor ose i dërguar i Bib Doda (i tillë është emri i Princit) ishte gati të niste të nesërmen për Orosch [Orosh], rezidencën e tij malore, shoqërues Ismael Pasha; dhe në përputhje me rrethanat ishte rregulluar që ky person të na shoqëronte dhe të vepronte si udhëzues. Ne punësuam katër kuaj të një transportuesi shqiptar të quajtur Nicola, një burrë i moshës së mesme, ai u tregua shumë i gatshëm të na jepte gjithçka që mund të dëshironim.
Menjëherë pas mesditës u larguam nga qyteti. Rruga jonë u zhvillua në një drejtim jug-perëndimor përgjatë një rrafshine afër këmbëve të një sërë vargmalesh, dhe kufizohej me shkurre agnus-kastus, shegë, palluria dhe shkurre të tjera, të kryqëzuara këtu atje dhe me hardhi të egër: tokat në të dy anët ishin të kultivuara në mënyrë të drejtë, në disa vende misri ishte duke u rritur, në të tjerët hardhitë dhe manat, dhe në një vend pamë një copë tokë të mbjellë me duhan.

Në dy orë e gjysmë arritëm në rrjedhën kryesore të Drinit, nga e cila dega që ka bërë rrugën e saj për në Scodra (Shkodër) ndahet më poshtë: në këtë pikë është nga 100 deri në 150 jardë e gjerë, një rrymë e turbullt nxiton, shumë e ndryshme nga lumi pellucid (lumi i Radikës), që ne e kishim parë nga Liqeni i Ochrida (Ohër) gjatë udhëtimit tonë të mëparshëm. Rreth gjysmës së rrugës ndërmjet këtyre dy pikave ai merr ujërat e Drinit të Bardhë, i cili ngrihet në malet e Ipekut dhe rrjedh nga veriu në jug, pas së cilës rrjedhat e kombinuara marrin një rrugë të përhapur drejt detit. Nga paraqitja e shtratit të saj duhet të ketë një rrjedhë më të gjerë në dimër. Këtu ka një traget, dhe duke marrë parasysh që kjo është rruga e lartë midis Scodra (shkodër) dhe Prisrend (Prizren), varka e trageteve është e një përshkrimi më primitiv. Ishte e përbërë nga dy varka pa madhësi të madhe të lidhura së bashku, secila prej të cilave është bërë nga një copë druri (monoxyla e quajnë grekët), dhe është e mbushur për disa distanca deri te përroi, dhe pastaj zhvendoset në anën tjetër. Kur kuajt janë tragetuar ata janë rregulluar në tërthore, me këmbët e tyre të përparme në njërën varkë dhe këmbët e tyre të pasme në tjetrën.

 Mbi traget shkëmbinjtë mbyllen brenda dhe formojnë një grykë të ngushtë, e cila shtrihet për një distancë prej jo më pak se gjashtëdhjetë milje deri në rrjedhën e përroit, me anët e tilla sa është e pamundur që rruga të ndjekë në atë drejtim. Ne u informuam se ishte hulumtuar në një vit më parë nga Von Hahn, me objekt zbulimin nëse mund të bëhej i lundrueshëm, por që ai i gjeti sulmet aq të shumta, por dhe me shumë pjerrtësi, sa përpjekja për ta shfrytëzuar atë ishte e pa shpresë. Si pasojë e kësaj, rruga e lartë për në Prisrend duhet të kalojë për disa ditë udhëtim mbi tokë tepër të pjerrët dhe të thyer, në një farë mënyre në jug të lumit, duke pasur në njërën anë fisin e egër të Ducadjini, dhe në anën tjetër atë të Mirditës , pjesë e territorit të të cilit përshkon në pjesën më të vështirë të rrugës. Ky është një burim i shkëlqyeshëm i ndikimit të atij populli, dhe një shkak i pavarësisë së tyre, sepse kur ata kanë një ankesë, ose ndonjë problem me turqit, ata e infektojnë këtë rrugë dhe e bëjnë atë të pakalueshme, duke shkatërruar kështu tregtinë, ndërprerja e furnizimeve dhe, çfarë është akoma më e rëndësishme, duke penguar përforcimet që dërgohen nga brendësia në rast të një lufte me Malin e Zi. Kjo rrugë është përshkruar nga Dr Grisebach( profesor dhe eksplorues Gjerman), i cili kaloi në këtë mënyrë në 1839.

Pasi kaluam lumin u ndalëm në një han në bregun e kundërt për të pritur udhërrëfyesin tonë shqiptar, i cili ishte larguar nga Shkodra më vonë se ne, dhe do të vinte për të na shoqeruar. Ne e bëmë darkën tonë nga ushqimet që i kishim sjellë me vete, pasi ishim paralajmëruar paraprakisht se nuk mund të gjejmë asgjë aty, përveç mbase kafesë. Hani ishte i vendosur në vendet e mjerueshme që ndërtohen në intervalet përgjatë rrugës kryesore, dhe formojnë të vetmen akomodim për udhëtarët midis Scodra dhe Prisrend. Sidoqoftë, pasi kjo është linja e vetme e komunikimit me të cilën prodhimi i një rrethi të madh në brendësi mund të sillet në det, sasia e trafikut është shumë e konsiderueshme, pasi siç mund të shihet nga numri i kuajve të ngarkuar mirë të tregtarëve që kaluan me ne në rrugë.

Kur mbërriti i dërguari i Bib Doda ne përsëri filluam dhe ndoqëm gjurmët derisa ajo filloi të ngjitet në male, afër së cilës pikë ishte një kishë e vogël e krishterë me disa pretendime për arkitekturën dhe veprat e përafërta dekorative me gurë. Këtu e lamë, dhe mbaruam skajin e fushës së Zadrimës, e cila shtrihet drejt jugut në drejtim të Alessio (Lezhë), duke formuar kufirin e Mirditës në këtë anë. Shumë shpejt e gjetëm të domosdoshëm kalimin me udhërrëfyesin tonë vendas, nëpër gjurmët e lehta të një shtegu që u zhduk kur arritëm në shtratin e gjerë të një lumi të quajtur Djadri [Gjadër],

 të cilin e ndoqëm lart, duke e përshkuar shpesh dhe duke përsëritur rrjedhën e cekët, e cila nga pamja i këtij kanali nganjëherë duhet të kthehet në një përrua të tërbuar. Në njërën anë shkëmbinjtë ishin prej guri gëlqeror – i fundit i këtij formacioni që ne pamë deri në arritjen e Oroschit – nga ana tjetër ato shfaqeshin me djegie, e cila, sipas Grisebach (profesorit gjerman), është karakteri i pjesës më të madhe të kësaj mase malore në jug të Drinit. Këto të fundit, si dhe zbukurimet që kishin rënë prej tyre, ishin me një ngjyrë të kuqe të thellë, kështu që, ndërsa afrohej mbrëmja, hijet që u hodhën përgjatë tyre nga pemët në anët e tyre merrnin një ngjyrim të pasur vjollcë. Ne ishim tani brenda territorit të Mirditës, dhe egërsia e peizazhit u harmonizua mirë me gjithçka që kishim dëgjuar për karakterin e vendasve. Sidoqoftë, vende vende u shfaqën toka të buta, ku parcela të gjelbërta të ndritshme, me copa misri dhe vreshta të vogla, dhanë një aspekt të kultivimit; dhe lopët që vinin nga uji, dhe delet pas bariut, si në shëmbëlltyrë, sugjeruan mendime të jetës rurale, megjithëse këto ishin disi të marra nga arma e gjatë që bariu mbante mbi supe. Në një moment, ku lumi bën një kthesë të konsiderueshme, një burrë i armatosur u shfaq papritmas nga një masë shkëmbi që ishte i vendosur sipër luginës, dhe, pasi na përshëndeti, pyeti ku po shkonim. Udhëzuesi ynë nuk ishte me ne, pasi kishte bërë një ndalesë në male, por Nicola e kënaqi atë duke bërtitur se ne ishim në rrugën tonë për të vizituar Princin. Më në fund, rreth rënies së natës, ne lamë lumin dhe u montuam në një rrafshnaltë të vogël malore, në të cilën ishte një shtëpi e vetmuar, ku shqiptari ynë propozoi që të ndalemi: por siç ishte rregulluar që ai të na çonte në shtëpinë e priftit në fshatin Castagneti [Kashnjet], për të cilin u tha se nuk ishte shumë larg, dhe koha jonë ishte e çmuar, prandaj ne vendosëm të vazhdojmë prej këtu. Pasi e hypëm atë në një nga kuajt tanë, ne vazhduam pas tij nën dritën e yjeve, në vende shumë të përafërta, ndërsa ai ekstromoi në një mënyrë kaq të mençur dhe me një mospërputhje kaq të përsosur, saqë ne u mashtruam në idenë se ai e dinte se ku po shkonte, derisa papritmas u zhduk, kali dhe të gjithë, poshtë një banke pesë metra të lartë.

Me rishfaqjen e padëmtuar, ai rrëfeu se ishte tërësisht nga llogaritja e tij dhe u pajtua që të zbriste në drejtim të një dritë të cilën ne e pamë prej një distancë të madhe, dhe e cila provoi se rridhte nga fushimi i një bariu. Prej tij mësuam se Castagneti ishte në një drejtim krejtësisht të ndryshëm, dhe se nuk kishim asnjë shans ta arrinim atë, atë natë: kështu që shkarkuam kuajt tanë dhe i kthyem të lirshëm të kullosnin në barin fqinj, dhe duke ndezur një zjarr dhe duke marrë pjesë nga një darkë e pakët , u shtrimë për të pushuar nën një pemë të ashpër dhe ramë në gjumë të shpejtë dhe të thellë. Kur u zgjuam të nesërmen në mëngjes, gjetëm te kokat tona një kryq të madh të gdhendur në lehun e pemës, një shenjë e sigurt se ishim midis të krishterëve. Rreth nesh ishte një lëmsh i bukur, i rrethuar me dru lisi dhe pisha të shkurtëra, dhe i zorshëm për të vrapuar drejt një rrjedhë të ngushtë, poshtë krahut të pjerrët të së cilës njeriu ynë kishte rënë një natë më parë. Barinjtë ishin një grup pa pamje, dhe, si të gjithë mirditët, të veshur tepër thjesht, në lidhje me të cilët ata janë një kontrast i shkëlqyeshëm me shqiptarët e tjerë, dhe veçanërisht me ato të Shkodrës, në kostumet e pasura të të cilave ka një përzierje me shije me të bardha dhe të kuqe, ndërsa gratë veshin një mantel të madh të purpurtë me një mbulesë për kokë, duke kujtuar një nga kostumet që gratë e vjetra kishin veshur në Angli. Midis mirditasve, veshja e burrave përbëhet nga një pallto e gjatë e bardhë leshi, e cila shërben edhe për një këmishë, të lidhur përgjatë belit nga një rrip i kuq; Nën këtë janë pantallona të bardha me të njëjtin material, të lidhur me shirita të zbukuruar për kyçin e këmbëve: këmbët e tyre mbrohen nga këpucët e fshehjes, dhe kokat e tyre nga një kapak i ngushtë i ndjerë i bardhë. Gratë e tyre paraqesin një pamje më piktoreske, pasi, përveç një pallto të ngjashme me atë të burrave, ata veshin pantallona të kuqe, një platformë të qëndisur me një gjatësi tetëmbëdhjetë inç, dhe një shami blu të shtrembëruar rreth kokës. Ata janë të gjallë, njerëz aktiv, por të vegjël nga shtati; fytyrat e tyre janë të mprehta , me një shprehje të ashpër, por në asnjë mënyrë jo të pakëndshme, sepse ato janë më pak të egra dhe mizore se Gegët e tjerë. Ata rruajnë tërë kokën, përveç pjesës së pasme, ku flokët lejohen të rriten në gjatësinë e saj; dhe nga kjo dhe zakonet e tjera të tyre, të cilat janë përgjithësisht karakteristike për racat Mahometan në Turqi, i huaji e ka të vështirë në fillim të bindë veten se ata janë të krishterë.

Vendi indulues mbi të cilin kaluam pasi lamë vendin e natës për pushim ishte i mbuluar me lisa, të cilat janë bimësia karakteristike e veriut dhe perëndimit të Mirditës. Është përshkruar nga Dr Grisebach si i gjetur në mënyrë universale, dhe masat e dendura të tij, të cilat ne i pamë të shtrira aq sa syri mund të arrinte; askund tjetër në Evropë, sipas të gjitha gjasave, nuk ekzistojnë dhe as mund të gjenden pyje kaq të gjera lisi. Pasi u ngjitëm gradualisht për tre orë, arritëm në San Giorgio, ku ka një kishë dhe vendbanimin e një prifti; në kohërat e mëparshme, kur banorët e këtij rrethi kishin arsye të frikësoheshin nga armiqësitë, nga turqit, – në fakt, deri vonë, – ky ishte vendi i Peshkopit të Mirdites; e viteve të vona, megjithatë, pasi ata tani ishin në kushte të mira me fqinjët e tyre, ai është larguar në një vend në rrafshinën e Zadrimës, jo shumë larg nga Alessio. Kisha e vogël është me përshkrim të vrazhdë; dielli shkëlqen nëpër mahi, dhe jo vetëm që nuk ka mobilje kishash, por nuk ka as një altar të rregullt, vendin e të cilit e zë një parzmore prej guri në një absidë të vogël, e cila është gërvishtur jashtë murit lindor; jashtë skajit perëndimor ka një parvojë të ngjashme, ku shërbimi festohet në festa të mëdha, siç është dita e Shën Gjergjit, kur dy ose tre mijë njerëz janë të mbledhur së bashku. Kjo ishte dikur katedralja metropolitane.

 Ne arritëm në shtëpinë e priftit, e cila qëndronte mbi një lartësi të vogël, por dyert ishin të mbyllura, dhe të gjitha bërtitjet dhe trokitjet tona nuk nxirrnin përgjigje përveç lehjeve me zë të lartë të qenve. Kur ishim në pikënisje të dëshpërimit, u shfaq vetë prifti, Don Nicola Bianchi, pasi doli nga fushat ku ai kishte punuar. Don është titulli që zbatohet për të gjithë priftërinjtë në të gjithë vendin. Ai ishte një burrë i vogël i ngathët, me gjerësi të gjerë, me këmbë të gjera, i veshur me një kostum gjithçka, përveç kishtar, i cili megjithatë është veshja e rregullt e priftërinjve në Mirdite – një kapak i kuq fez, një xhaketë pëlhure dhe pantallona blu të plota të mbledhura poshtë gjurit , si ato të veshura nga marinarët grekë. Ai foli italisht, si të gjithë priftërinjtë e këtij vendi, të cilët e mësojnë atë në Scodra (Shkodër), një rrethanë të cilën e gjetëm jashtëzakonisht të dobishme, pasi në këtë mënyrë mund të mbanim komunikim të drejtpërdrejtë me të. Ai u shpreh i kënaqur shumë kur na pa dhe në një kohë të habitshme të shkurtër kishte larë dyshemenë, kishte bërë kafe, kishte vrarë një qengj dhe përgatiti një darkë të mirë, për të cilën ajri malor i kishte cilësuar si duhet orekset tona. Për këtë ai nuk mori pjesë vetë, pasi ishte vigjilja e ditës së Shën Jakovit, por ai e pëlqeu shumë bukën, djathin dhe duhanin, që kemi sjellë me vete nga Scodra, sepse buka e tij ishte prej misri dhe pjekur afërsisht , dhe duhanin e tij me një përshkrim shumë të trashë. Ai ishte krenar për verën e tij, për të cilën tha që vetë Princi e kishte vlerësuar, dhe për ujin e tij, të cilin e konsideronte më të lehtin dhe më të mirin në Mirditë. Dhoma në të cilën ai na argëtoi kishte një aspekt të vendosur luftarak, nga numri i armëve dhe pistoletave të varura për muret; këto me sa duket nuk janë të panevojshme, sepse kur ai na tregoi rreth e rrotull ambienteve të tij, ai përshkroi se si, disa vjet më parë, ai ishte i detyruar për të prerë të gjitha pemët dhe shkurret përreth shtëpisë, për llogari të hajdutëve që fshihnin veten atje. Përveç kësaj dhome të ulur ai kishte një kuzhinë dhe një dhomë gjumi, në të cilën ishin disa libra përkushtimi; të gjitha këto ishin në katin e sipërm, sepse pjesa e poshtme ishte e zënë nga stalla dhe shtëpi të jashtme. Në kopshtin afër, një zile e madhe është vendosur pezull në një kornizë dhe shërben për t’i thirrur njerëzit në kishë.

Don Nicola kishte shërbyer si Kapelen-Gjeneral i forcave Mirdite nën Bib Doda, në fushatën në Bullgari, në fillimin e luftës Ruse, kur ai drejtoi 1200 burra në ndihmë të Sulltanit, – si ndihmës, megjithatë, për, ndryshe nga pjesa tjetër e shqiptarëve, mirditët nuk shërbejnë kurrë si mercenarë. Ai ishte i pranishëm në betejën e Giurgevo dhe rrethimin e Silistria, ku ai kujtoi heroizmin e Kapitenit Butler . Për këto shërbime ai kishte marrë një dekoratë të rendit të 3-të të Medjidie, të cilën ai na e tregoi, së bashku me një firmë nga Sulltani, të shkruar me shkronja të praruara.. Ai u shpreh i shqetësuar për të marrë një medalje angleze të Krimesë, sepse megjithëse ai nuk kishte qenë në Krime, megjithatë ai kishte marrë pjesë në luftë, dhe ai i njihte të tjerët që i kishin marrë në pjesë të ndryshme të vendit. Princi ishte dukshëm një objekt i admirimit për të, dhe ai e përshkroi atë si një gjelbërim i shkëlqyer ( i jashtëzakonshëm).

Në përgjigje të pyetjeve tona, nikoqiri ynë na informoi se ka një sasi të madhe të metaleve në vend, – plumbi, hekuri dhe argjendi; gjithashtu qymyr, megjithëse nuk ishte punuar kurrë, por disa pjesë nga qymyri sipërfaqësor ishin aq të mire, sa të mund të mburren se një avullore dikur kishte bërë një udhëtim me të. Përveç kësaj, rrëshira që nxirret nga pemët e tyre mund të bëhet një artikull tregtie, së bashku me lëndën drusore, për të cilën kanë një furnizim kaq të pashtershëm; megjithatë asnjë nuk eksportohet, përveç shkodranit, i cili përdoret në ngjyrosje. Sa i përket profesionit të tij, ai na tha se ka trembëdhjetë priftërinj në vend, të gjithë janë shqiptarë autokton, përveç një, i cili është një italian. Numri natyrisht është jashtëzakonisht i vogël për një popullsi të shpërndarë me më shumë se 20,000 shpirtra, por kishat janë më të shumta, dhe shërbimet mbahen herë pas here në vende të ndryshme. Këta njerëz marrin pjesë në një numër të madh, dhe ata janë të kujdesshëm në vëzhgimin e agjërimeve dhe festave, por sa thellë është krishtërimi i tyre mund të mblidhet nga një fakt që kam dëgjuar në Orosch, që shumë prej tyre janë mësuar të luten tek Zoti ynë që të ndërmjetësojë për ta me Shën Nikollën, i cili është shenjtori kryesor i vendit. Duke prekur fenë e tyre, unë mund të shfrytëzoj rastin të them edhe disa fjalë të tjera në lidhje me atë temë. Ata janë një popull jashtëzakonisht fanatik dhe në asnjë rrethanë nuk do të lejojnë që Mahometani të vendoset midis tyre, dhe as ndonjë ofendim që i ofrohet fesë së tyre të mos ketë kundërpërgjigje. M. Hecquard rrëfen, se në kohën kur Pasha i Shkodrës kundërshtoi ndërtimin e një seminari katolik romak për priftërinj, i cili po ndërtohej në atë vend nën kujdesin austriak, dhe bëri që muret që ishin ngritur pjesërisht të hidheshin, mirditasit u përgatitën të zbresin në rrafshinë për të shkatërruar një xhami, në nevojë të gabuar të bërë ndaj besimit të tyre, dhe se ai vetë takoi një trup prej 300 prej tyre duke filluar në një ekspeditë të tillë, dhe me vështirësi i bindi ata të abstenojnë, duke treguar për ta përndjekjet që ata kishin të ngjarë të sillnin te të krishterët e tyre në rrafsh. Në cilën kohë të saktë ky vend i është bashkuar përfundimisht Kishës Latine është e vështirë të thuhet, sepse i përkiste së pari perandorisë Bizantine, dhe më pas mbretërisë Serviane, dhe, nga ana tjetër, nga afërsia e saj me Italinë, duke pasur në një periudhë të hershme pushtime dhe themelime nga Roma, Shqipëria e Epërme ishte për shumë shekuj skena e luftërave të vazhdueshme midis bashkësive lindore dhe perëndimore, dhe u lëkund prapa dhe përpara nga njëri në tjetrin, sipas forcës ose politikës së kërkuar. Shkrimtarët katolikë romakë përcaktojnë datën në të cilën ndodhi ndryshimi në A.D. 1250, duke cituar dy shkronja të pafajshëme IV., Në të cilat aty shprehet se e gjithë krahina e Shqipërisë, duke ndjekur shembullin e peshkopit të tyre, ishte bashkuar me Kishën Katolike; por ka prova që tregojnë se Kisha Greke ushtroi një ndikim të fuqishëm në këto pjesë deri në një periudhë shumë të mëvonshme. Edhe në ditët e sotme, një numër vëzhgimesh Greke mbeten të mishëruara në ritin Latin, më i shquari prej të cilave është bashkimi i të dy llojeve.

San Giorgio është afër nivelit 2070 metra mbi det; dhe nga situata e tij pamja komanduese është një nga më të mirët në vend. Larg në veri-perëndim kalaja e Shkodrës dhe liqeni i saj ishin qartë të dukshme; pjesa tjetër ishte një panoramë malore e shkëlqyeshme, pikat kryesore në të cilat ishte konike Monte Veglia [Vela] në perëndim, në anën tjetër të së cilës shtrihet Alessio(Lezha), dhe në jug-lindje maja e lartë e malit Dyia [Deja], ngjitur me dëborë, samiti më i lartë në Mirditë. E gjithë u harmonizua nga bluja e butë e një ngutje të mesditës.
Duke parë një pemë gështenje afër shtëpisë, unë pyeta nëse gjendet ndonjë në Castagneti, vendi ku donim të kishim qëndruar natën e kaluar. Don Nicola u përgjigj se kishte disa atje, dhe se, siç kisha menduar, emri i fshatit me siguri që rrjedh nga emri italian për pemën. Është një nga shumë raste të mënyrës me të cilën fjalët dhe emrat në atë gjuhë kanë filtruar në shqip; kështu prifti, shqiptari për “prift” vjen pa dyshim nga ai burim, dhe mbiemri i nikoqirit tonë kishte qartë një tingull italian. Duke folur për Castagneti, ai na tha gjithashtu se në lagjen e atij është vendi i Castri, vendlindja e Skënderbeut, nga i cili ai mori emrin e tij të George Castriote.

Pasi morëm një lamtumirë të dashur për argëtuesin tonë mikpritës, i cili mezi do të dëgjonte për të mos kaluar natën me të, ne ndoqëm rrugën tonë nëpër një vend me një bukuri të hollë, në një kohë duke depërtuar në dejet më të dashura të imagjinueshme, në një tjetër duke kaluar nëpër malet, nga e cila syri shtrihej mbi një shtrirje të gjerë malesh, faqet dhe shpatet e të cilave duken të veshura me kadife nga mbulesa e tyre e pandërprerë e gjetheve të lisit. Menjëherë pas largimit nga San Giorgio ne së pari morëm rrugën për në fshatin Orosch, rreth njëzet milje larg në një vijë të drejtpërdrejtë në lindje, dhe duke u shfaqur si një njollë e bardhë në mes të një copë toke trekëndore të kultivimit, e shtrirë në një grykë të hapur, e cila u duk ana e zinxhirit të largët malor. Nga kjo pikë ne zbritëm së pari në lumin Sperthoz [Shpërdhaza], dhe përsëri, pasi kaluam një gamë ndërhyrëse kodrash, në Fanin [Fan] më të madh, rrjedhën kryesore të vendit, i cili merr ujërat e të gjithë lumenjve të tjerë te kjo pjesë e Mirditës, përveç atyre në kufirin e saj verior, që bien në Drin. Fandi nga ana e tij derdhet në Matja, që rrjedh nga rrethi i quajtur Mat, në kufijtë jugorë të Mirditës dhe hyn në det në një farë mënyre në jug të Alessio. Nga lumenjtë e Sperthoz dhe Fandi pamë mbetje urash, duke dëshmuar ekzistencën e një komunikimi më të shpeshtë në kohërat e mëparshme. Pas kalimit të këtij të fundit të këtyre lumenjve, një ngjitje shumë e gjatë dhe e pjerrët ka sukses, ku një shteg dredha-dredha çon lart fytyrën e një muri shkëmbor; kur kjo përshkohet, pasi zbresim përsëri drejt luginës së thellë të Fandi më të vogël, pemët bëhen më të rralla, dhe bimësia vazhdimisht zvogëlohet ndërsa ndjekim rrjedhën e saj lart në drejtim të Orosch. Më në fund na doli një luginë anësore përmes shtratit të një rrjedhe hyrëse dhe rreth orës nëntë pamë një dritë të ndritshme që shkëlqente nga pallati. Në këtë drejtim kemi bërë rrugën tonë, duke u penguar përgjatë një shtegu të thyer, në mes të dritës ndezëse të mizave të shumta të zjarrit, derisa më në fund kaluam përmes një porte, dhe duke hyrë në një oborr u gjendëm para banesës së Princit Bib . Ndërsa letra jonë e hyrjes po lexohet, dhe përgatitjet e bëra për pritjen tonë, më lejoni të përpiqem ta përshkruaj atë.

Pallati ose kështjella e Orosch është një vendbanim ideal i një kryetari mali, dhe vetë ndërtesa dhe jeta e miratuar brenda saj i bartin mendimet tona në shumë aspekte në kohërat më të egra të Mesjetës. Muret janë të ndërtuara masivisht prej guri, me zbrazësira në interval, për qëllime mbrojtjeje, dhe e gjithë struktura formon një zgjatim të parregullt, një skaj ose krah i të cilit është pushtuar nga Princi dhe familja e tij. Te kjo pjesë ne nuk kemi hyrë, sepse gratë mbahen në izolim të plotë si në një harem turk; nga pjesa tjetër, kati përdhes është ngritur me stalla, ndërsa një fluturim i shkallëve prej guri të çon deri në një sallë të madhe, të hapur për ajrin përpara, i cili zë pjesën më të madhe të katit të sipërm. Nga çatia e kësaj qëndronte pezull një kornizë hekuri, që përmbante copa pishash rrëshinore, flaka e ndritshme e së cilës dërgoi dritën që ne kishim parë në afrimin tonë. Muret në tre anët e saj ishin të varura me armë të gjata, të pasura me argjend dhe të lëmuar bukur, sepse kjo është detyrimi i burrave, ndërsa gratë kryejnë punët më të buta. Në pjesën e prapme të kësaj gjenden dhoma të mëdha të parregulluara të zëna nga mbajtësit dhe rojet, të cilët, nga pamja e tyre e ashpër dhe dyert e gjata që rridhnin nga pas kurrizit të kokës së tyre, u shfaqën disa nga më të egrat e racës njerëzore; dhe anët janë të bashkuara nga dy dhoma me madhësi të mirë, njëra prej të cilave formonte sallën e ngrënies, ndërsa tjetra ishte përvetësuar në përdorimin tonë si dhomë gjumi. Të dyja këto janë të mbuluara me drunjtë e pishave të maleve, e cila ishte aromatike si kedri dhe e gdhendur bukur. Rreth mureve, rreth një e treta e rrugës poshtë, drejton një qoshe të të njëjtit material. Dritaret janë të vogla, dhe të mbrojtura me kujdes me shufra hekuri, dhe vatra është hapur, oxhaku mbaron deri afër çatisë, që si pasojë është nxirë nga tymi.

Ndërsa ishim pothuajse të vetmit evropianë që kishim vizituar Oroschin në kujtesën e banorëve të saj, ne na pritën me një dallim të madh. Pasi të jemi futur në sallën e ngrënies, gjetëm Princin duke na pritur,dhe të na mirëpresë, gjë që ai bëri me oferta të bujshme mikpritjeje dhe falje për mos vazhdimin e mëtejshëm te darkës me ta. Ai e shfajësoi veten duke na shpjeguar, se kishte kaluar një ditë të lodhshme dhe kishte nevojë për pushim, duke na lënë në kujdesin e ndihmësit të tij, kampit të tij, Ali Beu, një hungarez nga lindja dhe një oficer në ushtrinë turke , dhe sekretarit të tij, Dr Theodore Finzi, një italian. Këtu përsëri, si në Mal të Zi, ne patëm fatin të binim me njerëz të arsimuar, të cilët mund të na furnizonin me informacionin që kërkuam, sepse të dy këta zotërinj flisnin italisht, dhe M. Finzi edhe frëngjisht. Për këtë zotëri të fundit në veçanti mund të them se ai nuk ishte vetëm një shok i pëlqyeshëm, por jashtëzakonisht i informuar mirë për rrethanat dhe statistikat e vendit.

Bib Doda është një njeri i fuqishëm me moshë rreth dyzet vjeç, me një fytyrë të errët ulliri, tipare të spikatura të eshtrave dhe një shprehje të paqartë të pamjes. Ai është përshkruar nga ata që njihen me të si ai për të cilin frika nuk dihet, është shquar shumë në disa fushata në të cilat ai ka ndihmuar Qeverinë Turke – në Shqipërinë Jugore, kundër Malazezëve, dhe më në fund në fushatën në Danubi në 1854, ku aftësia e Mirdites ishte e dukshme. Në njohje të shërbimeve të tij me këtë rast të fundit ai mori nga Porta titullin e Pashës, ai vesh veshjen e një oficeri të këtij rangu. Titulli i Bib, i cili është i prefiksuar në emrin e tij, megjithëse është në të vërtetë një emër i krishterë, duke qenë një formë tjetër e Pjetrit, është arritur të vlerësohet, madje edhe në mesin e njerëzve të tij, si ekuivalent me Princin. “Vous le trouverez un peu barbare,” na vërejti M. Finzi, duke kërkuar falje; dhe është e vërtetë që ai nuk mund as të lexojë, as të shkruajë, dhe nuk flet asnjë gjuhë nga shqipja e tij e lindjes, megjithëse ai kuptoi një pjesë të mirë të atyre që thamë në italisht; por ai raportohet të ketë një ndikim të mirë në vend, ndërsa një njeri më i civilizuar ka shumë të ngjarë të mos ketë ndikim fare.

Nën të njëjtën çati ku po kalonim me qetësi natën, ishin miratuar një seri tragjedish shtëpiake jo shumë kohë më parë, vështirë se nuk ishin të denja për pallatin e Atreusit në Mikenë. Për të dhënë një ide të lexuar për këto, është e nevojshme të kthehemi në historinë e hershme të familjes ekzistuese. Paraardhësi të cilit ata kryesisht e përmendin si kryetarin e dinastisë së tyre ishte Gion Marcu (Gjon Marku), një luftëtar i njohur, i cili jetoi në gjysmën e parë të shekullit të tetëmbëdhjetë, dhe pasi fitoi famë të madhe nga suksesi i tij kundër turqve, huazoi ndihmë, për të cilën u pagua një çmim i lartë, pashallarëve vendas në rezistencën e tyre ndaj qeverisë qendrore. Ishte ai që vendosi për herë të parë vendbanimin e tij në Orosch. Pas vdekjes së tij ai u pasua nga djali i tij i madh, Prenk Lech I. (Peter Alexander – emrat dhe ngjarjet janë të pandryshuara origjinale sipas shkrimit të autorit-shënimi im), i cili si ai bëri luftë në profesionin e tij dhe u vra në betejë, duke lënë tre djem, Prenk Lech II., Dod Lech dhe Lech Sii (Alexander e zeza); është me këta, si paraardhësit e anëtarëve ekzistues të familjes, për të cilat ne interesohemi drejtpërdrejt. Dhe këtu mund të vërej sa shpesh forma e shkurtuar e emrit të Aleksandrit ndodh në këto regjistrime, siç bën edhe me emrat e Lesendria, ishulli në Liqenin e Skodrës, në Alessio, dhe në emra të tjerë që gjenden në këto pjesë. Në disa raste kjo ndoshta i referohet në kujtimin e heroit kombëtar Skënderbeu. Prenk Lech II.,

Më i moshuari nga të tre, i cili pasoi të drejtën e lindjes, pasardhjes së babait të tij si shef i Mirdites, në fillim u aleatua me Mahmoudin e Zi të Skodrës, dhe ishte me të në Mal të Zi në kohën e vdekjes së tij. Në një periudhë të mëvonshme, ai vuri krahët në dispozicion të Ali Pashë të Janinës, dhe kur Mustapha Pasha i Skodrës u bë një rival i fuqishëm i asaj fuqize, me nxitjen e Aliut ai u bë një gjemb në krah të tij, duke shkatërruar vazhdimisht rrafshinën e Zadrimës, dhe duke plaçkitur fshatrat e Musulmansit, derisa më në fund ai u ble nga pagesa e një shume parash. Si pjesën më të madhe të racës së tij, ai vdiq nga plagët që mori në luftë, duke ia lënë urdhrin djalit të tij, Prenk Doda, gjyshit të Princit të tanishëm. Ky kryeprijës raportohet se e kishte treguar veten inteligjent dhe humanë, si dhe i guximshëm, por mandati i tij i pushtetit ishte me kohëzgjatje të shkurtër, pasi luftoi në Morea në kohën e revolucionit Grek, ai u helmua nga një grua turke në Scodra, dhe është varrosur në Cattaro, në atë vend ku ai kishte shkuar me shpresën për të marrë ndihmë mjekësore. Pasardhësi i tij i ligjshëm ishte vëllai i tij Nicola, por meqenëse ishte i mitur, komanda ishte për kohën që i ishte besuar xhaxhait të tij, Lech Sii, djali më i ri i Prenk Lech I., dhe karakteri më i egër dhe më i errët i racës së tij. Pas disa vitesh, sidoqoftë, ky Aleksandri i Zi u internua në Janinë me urdhër të Grand Vizirit, Mehemet Reschid Pasha, kundër të cilit ai pati anësuar me Mustapën në luftën e tij kundër Portës, dhe u detyrua të dorëzohej së bashku me atë despot në rrethimi i Scodra. Ai kështu zhduket për të tashmen nga vendi i ngjarjes, dhe nipi i tij mori urdhrin.

Ishte në këtë kohë që zemërimi e hakmarrja u lanë të lira në shtëpinë e devotshme, dhe, siç thuhet, jo pa bashkëpunimin e autoriteteve turke, të cilët ishin shumë të kënaqur me një mundësi për të dobësuar një fqinj të fuqishëm . Bijtë e Aleksandrit të Zi, pasi kishin parë babanë e tyre në pushtet, ishin xhelozë për kryeprindjen që kishin kaluar në duart e kushëririt të tyre, dhe me nxitjen e babait të tyre, të cilin Pasha i Skodrës i kishte premtuar ta kujtonte nga mërgimi, shtruan shpesh komplote kundër jetës së tij. Por Nicola ishte në dijeni të makinerive të tyre, dhe kur ai disa herë kishte mbajtur larg përpjekjet e tyre, dhe më në fund nuk pa asnjë mënyrë shpëtimi për veten e tij, përveç duke parashikuar goditje, i kishte vrarë të tre në një ditë. Drejtpërdrejt pas kësaj ndodhie, dënimi i dëbimit kundër Lech Sii u anulua, dhe ai u rishfaq në skenë, duke u etur për hakmarrje. Në fillim, me thirrjen e sinqertë të klerit, ai pranoi të pajtohej me nipin e tij; por një Mirdite nuk harron kurrë se gjaku është derdhur, dhe në përputhje me rrethanat nuk ka kaluar shumë kohë para se ai të shikonte një mundësi për ta marrë Nicola në dijeni, dhe e vrau atë një ditë kur iu kthye shpina, pasi lau duart para darkës.

Tashmë kishte ardhur momenti kur gratë e familjes duhet të merrnin pjesën e tyre në punën e përgjakshme. Brenda një viti pas kësaj vepre të pabesë, vetë vrasësi u vra brenda natës nga gruaja e viktimës së tij; dhe mbi këtë pasoi një masakër, e vendosur në këmbë nga gruaja e Lech Sii në vend të ndonjë hakmarrësi mashkull, nga i cili Princi i tanishëm shpëtoi vetëm duke u larguar nga Orosch në errësirë, i fshehur në një gjoks. Më në fund, kur familja ishte në prag të zhdukjes, u krijua një armëpushim dhe pasi numri i vdekjeve nga të dy palët u konstatua se ishte i barabartë, ata ranë dakord që e kaluara të harrohet, – ajo Bib Doda, duke qenë përfaqësuesi i degës më të vjetër, duhet të njihet si kryeprijës, dhe që pjesa tjetër e marrëdhënieve të tij të banojë me të në pallatin që kishte qenë skena e dramës. Ata janë vetëm tre në numër, dy prej tyre janë të degës së dytë, pasardhës të Dod Lech, djali i dytë i Prenk Lech I., ndërsa i treti është djali i Aleksandrit të Zi, dhe thuhet se trashëgon egërsinë e këtij babai. Së bashku me ta jetojnë dy vrasësit, gratë e Nicola dhe Lech Sii. E tillë ishte familja e lumtur në të cilën tani jemi prezantuar.

Kur dola nga dhoma ime të nesërmen në mëngjes, gjeta M. Finzi jashtë, dhe vazhdova me të në një kioskë të vogël ose shtëpi-verë, e cila projekton nga pjesa e përparme e sallës, dhe urdhëron një pamje të gjerë, duke arritur pothuajse në det, te lugina e thellë në perëndim, ndërsa afër, përpara fushave të pjerrëta të misrit, të kryqëzuara me arra dhe pemë të tjera, dhe disa shtëpi, formojnë një objekt freskues për syrin. Pas shtëpisë, faqja malore ngrihet pjerrët; dhe si pasojë e aspektit të saj perëndimor dhe grykës në të cilën shtrihet, vendi shikon vetëm diellin për disa orë në dimër. Kushtetuta e Mirditës është një lloj aristokracie ushtarake; sepse megjithëse ekziston një shef i trashëgimisë dhe një asamble, në të cilën përfaqësohet i gjithë populli, prapëseprapë pushteti i është dhënë vërtet krerëve të familjeve kryesore. Të gjithë të afërmit e Princit kanë titullin Kapiten, dhe komandojnë ndarjet e ushtrisë nën të në kohë lufte; por ato nuk kanë ndikim të drejtpërdrejtë politik në vend. çdo rreth ka bajrakarin e tij, ose bartës standard, nën të cilin janë senatorët. Këto janë krerët e klaneve të tyre përkatëse, në mënyrë që zyra të jetë trashëgimore, dhe një fëmijë mund të jetë senator, vetëm në atë rast funksionet e tij administrohen nga kujdestari i tij deri në moshën e tij.

 Asnjë masë nuk mund të merret pa pëlqimin e bajrakëve dhe senatorëve; dhe kur duhet të diskutohen çështje me rëndësinë më të madhe, thirret një këshill i të gjithë kombit – që do të thotë, një përfaqësues dërgohet nga secila familje; por këto praktikisht nuk kanë asnjë ndikim në diskutime, dhe thirren vetëm për t’i dhënë peshë vendimit të përgjithshëm. Kur thirret së bashku nga Princi, ky senat mblidhet në Orosch; por ata gjithashtu kanë fuqinë e takimit për llogari të tyre, në këtë rast interpretimi i tyre është një kishë e Shën Palit në një pjesë tjetër të vendit, e cila nuk i përket asnjë famullie, por shërben për një pikë qendrore të pavarur për të gjithë Mirditën. Vetëm dy ditë para vizitës sonë, një nga këto parlamentet ishte mbajtur në pallat; me atë rast ishin vrarë tre qetë dhe disa dele dhe dhi, dhe kishte bërë festime të mëdha me shpenzimet e Bib Doda. Ky lloj mikpritjeje pritet gjithmonë nga shefi; dhe kur është në Scodra, ai mban shtëpinë të hapur për cilindo nga fiset e tij që vijnë atje, dhe një dele vritet çdo ditë për argëtimin e klasave të ulëta.

Drejtësia administrohet në rrethe të ndryshme nga senatorët sipas ligjeve origjinale të Ducadjini, nga i cili fis, megjithëse tani është bërë Mahometan, mirditët e konsiderojnë veten të zbritur. Ashpërsia e këtyre është ekstreme, dhe në disa raste barbare, siç tregohet nga një ngjarje që kishte ndodhur kohët e fundit, ku një grua që kishte vrarë burrin e saj ishte dënuar, sipas ligjit, të digjej gjallë. Në mbledhjen e vonë të senatit, Princi ishte përpjekur t’i bindë ata të ndryshojnë ndëshkimin dhe të shfuqizojnë zakonin e egër, por ai nuk dukej sikur nuk e mbante akoma pikën. Në shumë mënyra të ngjashme, ai duket se po ushtron ndikimin e tij nga ana e njerëzimit; kështu zakoni i kriposjes dhe mbajtjes së kokave të armiqve të vrarë në betejë, megjithëse ekzistonte më vonë këtu sesa mes malazezëve, tani është i ndaluar. “Por ju nuk duhet të mendoni,” vëzhgoi Z. Finzi, “ajo ashpërsi, për të mos thënë dhunë, është ndryshe nga sa është e nevojshme për t’u marrë me këtë popull të egër. Kjo më bëri shumë përshtypje nga një ngjarje që ndodhi menjëherë pasi hyra në shërbimin e Princit. Ishte në Kostandinopojë, në cilin vend ai kishte shkuar për të marrë nga Sulltani titullin e Pashës, duke marrë me vete një numër shoqëruesish të tij. Një nga këto, një dhëndër, qëndroi jashtë shumë vonë, shumë net, në kundërshtim me urdhrin, dhe u qortua ashpër nga mjeshtri i tij për këtë veprim. Sidoqoftë, një natë, ai e përsëriti ofendimin dhe me ardhjen e tij, Princi u zemërua shumë dhe menjëherë urdhëroi që të merrte njëqind goditje shkopi në këmbë. Ky ndëshkim u shkaktua në një dhomë ngjitur me atë në të cilën isha duke fjetur dhe u tmerrova kur u zgjova nga britmat e krijesës së mjerueshme që shponin qetësinë e natës. Kur mësova se çfarë po ndodhte, unë isha jashtëzakonisht i neveritur nga një barbari e tillë dhe vendosa të dërgoj dorëheqjen time për Princin të nesërmen në mëngjes. Rreth ditës, megjithatë, dy orë pasi kishte ndodhur kjo, unë vizitova të sëmurin dhe për habi u gjet që ai ishte ulur dhe po pinte një filxhan kafe. Sapo më pa, ai u hodh në të gjithë dhomën drejt meje në thembra të tij të shtrënguara, më puthi dorën dhe më luti – jo, siç e kisha pritur, për ta prokuruar shpëtimin e tij nga një trajtim i tillë, por – për të ndërmjetësuar për të me zotërinë e tij, që të mos shkarkohet nga shërbimi i tij. “

Zakoni i formimit të miqësive vëllazërore, dhe të adoptuarit e vëllezërve (pobratim), është i zakonshëm në mesin e Mirdites, pasi është gjithashtu ndër disa nga racat e tjera të Turqisë Evropiane. Sipas kësaj, dy të rinj angazhohen të mbështesin dhe ndihmojnë njëri-tjetrin gjatë jetës së tyre në të gjitha rastet, qoftë të luftës apo paqes. Kjo marrëdhënie, e cila na kujton disa nga lidhjet pasionante të historisë antike, si ato të Davidit dhe Jonathanit, të Akilit dhe Patrokluzit, vlerësohet si karakteri më i shenjtë dhe i paprekshëm, aq sa në disa vende, sipas M. Hecquard, fëmijët e atyre që kanë kontraktuar aleancën nuk lejohen të martohen me njëri-tjetrin; Rrëfimi që ai dha për hakmarrjen konfirmoi gjithçka që ne kishim dëgjuar tashmë për shkatërrimet e saj. Me të drejtë, me të vërtetë, është quajtur “rrjeti i grindjeve vrastare, në të cilin barbari qëndron gjatë gjithë jetës së tij duke endur, dhe të cilin ua lë fëmijëve të tij”. Shembulli vijues që ai përmendi mund të japë një ide mbi karakterin e tij të tmerrshëm. Pesëdhjetë vjet më parë dy burra të këtij vendi u grindën dhe luftuan aq dëshpërimisht, sa që të dy vdiqën nga plagët që morën. Koha u rrodh, derisa mund të mendohej se ngjarja ishte harruar. Por kishte ndodhur që ndërsa shtriheshin të plagosur në tokë, njëri prej tyre kishte arritur ti jepte tjetrit një goditje në kokë, gjë që bëri që ai të vdiste së pari. Kujtimi i kësaj rrethane ishte ruajtur, dhe vetëm ditën tjetër një pasardhës i atij që vdiq e paraqiti për herë të parë para një pasardhësi të tjetrit, dhe i kujtoi atij faktin, duke kërcënuar në të njëjtën kohë të digjej tërë fshati i tij, përveç nëse ai i jepte njëqind dhi me anë të kënaqësisë. Princi dëgjoi për çështjen dhe, duke e dërguar për burrin, e bindi atë të vonojë hakmarrjen e tij; por përtej kësaj ai nuk mund të procedonte, sepse ligjet e gjakut janë superiore ndaj çdo ligji tjetër. Kështu çështja qëndroi në kohën e vizitës sonë. Kjo gjendje e gjërave i ka dhënë një institucion, ekzistenca e të cilit na e kupton me forcë vlerën e një institucioni të ngjashëm midis hebrenjve. Një numër i mirditasve që kishin ikur nga vendi i tyre si persona të kompromentuar nga frika e vrasjes, u formuan në një koloni dhe u vendosën në rrafshinën afër Prisrend, ku ata punojnë si punëtorë. Atëherë ata janë bashkuar nga shumë të tjerë që kanë lënë shtëpitë e tyre për të njëjtën arsye, dhe në këtë mënyrë vendi është bërë një qytet i plotë strehimi.

Në orën dhjetë kemi mëngjesuar me Princin në sallën e ngrënies: festa përbëhej nga Princi, ndihmësi i tij dhe sekretari, Don Giorgio, dhe vetë. Argëtimi kishte qenë përfundimisht një pamje luftarake, sepse megjithëse mysafirët nuk pritej të “gdhendeshin në vakt me doreza prej çeliku”, megjithatë pjatat na u dorëzuan nga luftëtarët me pamje të egër (në mesin e tyre ishte një nga kapedanët), me rripat e tyre plot me pistoletë dhe kamerë. Një kasap gjerman, një prusian nga ekstraktimi, veproi si domo kryesore, në mënyrë që dhoma të përmbante një përzierje kureshtare të kombësive, – italisht, hungareze, gjermane, angleze dhe shqiptare. Para se të merrnim vendet tona, u pyet me kujdes se cili nga ne ishte i moshuari, që ai të mund të ulet në të djathtën e Princit: dhe kur mëngjesi mbaroi, gjysma e kokës së qengjit të zier u fut në një pjatë dhe u vendos para ushtrisë sonë, i cili menjëherë e transferoi atë në pjatën time, në befasinë time të vogël, derisa u shpjegua se kjo është komplimenti më i lartë në Shqipëri, dhe i është dhënë njeriut që shefi “kënaqet për nder”. Ideja e tij për mikpritjen konsistonte në rregullimin që ne të ndihmohemi sa më shumë që të jetë e mundur, dhe që tanket e argjendit që u vendosën para nesh duhet të rimbushen vazhdimisht me verën e lehtë të vendit. Megjithëse ai shpesh kërkonte falje për vrazhdësinë e pritjes sonë, ambientet ishin të shkëlqyera, nëse jo shumë të larmishme.

Në një rast, ai solli në pjatën time me duart e veta gjysmën e një pjate me manaferra, një frut i cili është i pakët në këto anë, me të vërtetë unë u çudita kur i gjeta fare në një lartësi të tillë, por kishte një pemë të butë të manit që po rritej përpara ndërtesës. Sasia e mishit të detyruar mbi ne u bë e sikletshme, derisa neve na u tha se kjo mikpritje e përhapur ishte zakon i vendit, dhe një kompliment, kështu që ne nuk duhet të japim asnjë shkelje duke lënë atë që nuk ishim të prirur. E gjithë kjo ishte me të vërtetë patriarkale, dhe mendimet tona u kthyen natyrshëm në rrëmujën e Beniaminit, madhësia e së cilës në pamje të parë duket më tepër një shenjë e diskutueshme e dashurisë vëllazërore, kur e gjithë festa kishte aq sa mund të hanin. Pasuritë e Princit janë të një karakteri po aq patriarkal, që përbëhen nga 800 qetë dhe lopët, 1300 dele, dhe një numër kuajsh dhe bagëtish të tjera përveç kësaj. Para mbarimit të vaktit, biri i Princit u prezantua, një djalë i gjatë me dhjam të moshës gjashtë vjeç, me një fytyrë të rrumbullakët, të rëndë dhe të veshur për këtë rast me rroba të qëndisura në mënyrë të pasur. Ne u ngritëm për ta pritur, por babai i tij kërkoi që ne të uleshim dhe e bëri që të puthte duart tona. Duke dëgjuar duke përmendur emrin e Skënderbeut, ai na tha se mund të na tregonte një ngjashmëri të të parit të tij të njohur. Sipas kësaj, ai urdhëroi që të sillet një libër, i cili dëshmoi se ishte një jetë e këtij heroi në italisht; dhe, pasi ktheu një numër faqesh, duke mbajtur vëllimin përmbys, ai pati kënaqësinë të na tregonte portretin e zymtë (megjithëse jo origjinal). Duke kaluar nga domeni i historisë në atë të filologjisë, ai vazhdoi të shpjegojë prejardhjen e emrit Mirdite, sipas traditës së vendit. Kjo tregon se, në mëngjesin e betejës së Kossovës, Sulltan Amurath( Murati) duke takuar shefin e fisit të tyre, i cili kishte sjellë një ndihmë fushatës së tij, u përshëndet nga ai me fjalët mire dite (“ditë e mirë” në shqip); dhe si pasojë e kësaj, kur beteja mbaroi dhe ai mori përsipër të garantojë të drejtat e aleatëve të tij trima, ai u dha atyre emrin Mirditës, në përkujtim të fjalëve të ogurve të mirë që ai kishte dëgjuar në mëngjes. Megjithëse ky shpjegim është i papranueshëm, megjithatë ai ka disa besueshmëri në të; sepse do të mbahet mend se në luftën ruse ushtarët anglezë dhe francezë që vëllazëruan, zakonisht e njihnin njëri-tjetrin vetëm me emrat “Unë them” dhe “Dis donc;” dhe lexuesit e historisë franceze janë të vetëdijshëm që emri i rregullt në frëngjisht për anglisht në kohën e Joan of Arc, rrjedh nga një shprehje (jo shumë e devotshme) e cila ishte shpesh në gojën e tyre.

Gjatë ditës na u propozua të bëjmë një ekspeditë në pikën më të lartë të malit pas Orosch, i cili quhet Monte Santo [Mali i Shejtit].

Ne u shoqëruam nga Ali Beu me gjashtë pjesëmarrës, tre në kalë dhe tre me këmbë, njëri prej të cilëve, një shok i tij tepër i egër, megjithëse i veshur me kostumin e zakonshëm të vendit, ishte kapiten; ai thuhet se është një luan në betejë dhe nuk do të mendojë se dikush do të ishte shumë i gabuar në njohjen në të djalin e Lech Sii të egër. Sapo ishim jashtë pallatit, u shkarkua një feu de joie, armët lëshoheshin rastësisht dhe plumbat që fluturonin në të gjitha drejtimet për në luginë. Kalaja jonë e montuar në anën e kodrës diagonalisht nga një rrugë e pjerrët, derisa u arrit me një vështirësi në zinxhirin malor; nga kjo ne vazhduam lart sipër shpateve me bar drejt një burimi pranë një shpellë, në të cilën në kohërat e dikurshme ishte një kishëz e Shën Gjergjit, megjithëse tani ajo është shkatërruar nga një rënie shkëmbi. Ndërsa po pushonim në këtë vend, një devijim i vogël u shkaktua nga një aksident që i ndodhi shalës sime, e cila gati rezultoi në humbjen e asaj pjese të rëndësishme të pajisjeve të një udhëtari. Njëri nga të pranishmit shqiptarë, duke dashur të bënte shpejt kalin e tij, i kishte bashkangjitur shalën e tij lëkundësve të miellit. Kali u bë i palëkundur, dhe më në fund duke u tërhequr vazhdimisht e tërhoqi shalën mbi harkun e kalit tim, u frikësua dhe u largua nga i gjithë vendi me shpejtësi të plotë me shalën e varur që ndiqte pas tij. Pasi ai kishte shkuar rreth tre të katërtat e një milje, ai u tërhoq dhe një nga burrat u dërgua për ta siguruar: ndërkohë unë kisha kërkuar të hipi në një kal tjetër, dhe ne vazhduam malin. Më në fund arritëm një pjesë shumë të pjerrët të shtegut, të quajtur Scala Santa, ku shkëmbi ishte thyer në hapa (ishte kureshtare të dëgjosh fjalët italiane të gjymtuara nga shqiptarët); dhe duke arritur në majën e kësaj, ne gjetëm një kishë guri të vrazhdë, kushtuar Shën Benediktit, me rrënojat e një manastiri të vjetër Benedikti, afër të cilit u ngrit një grumbull elmash të rritur, të vetmet që pashë në vend. Për historinë e vendit ne nuk mund të mësonim asgjë. Nga kjo pikë na çuan në një vend rreth një çerek milje larg, ku ishte një vrimë e thellë, duke zbritur për ca distancë në zorrët e tokës, e cila u vlerësua me çudi të madhe nga vendasit, nga tingulli i lulëzimit që lëshonte kur u rrëzua një gur i madh dhe u kufizua nga një pikë në tjetrën e pasazhit të ngushtë. Një histori natyrisht i ishte bashkangjitur asaj, dhe një gjë shumë e rreptë ishte – se ekzistonte një shpellë e ngjashme në një pjesë tjetër të Mirditës, ku dëgjoheshin reverberimet e çdo tingulli të prodhuar në këtë vend; dhe se dikur një bari, i cili ishte rrëmbyer nga kopetë e tij, duke hedhur një gur poshtë kësaj vrime i dërgoi lajmin e fatkeqësisë së tij vëllait të tij, i cili po ushqente delet e tij pranë gojës së tjetrit. Është një shembull i sasisë së vogël të qëndrueshmërisë që një popull gjysmë i egër kërkon në një legjendë. Pastaj u propozua një ndeshje për pushkatim dhe, si shenjë, unë tregova trungun e thyer të një bredhi rreth pesë metra të lartë, të qëruar dhe të bardhë, rreth 300 jardë larg, në anën tjetër të një gryke. Shoku im huazoi një pushkë evropiane nga njëra nga partitë, dhe e goditi në mes, duke dërguar copëzat që fluturonin përreth. Pastaj erdhi një shqiptar me armën e tij të gjatë dhe të ngjeshur, dhe qëlloi buzë tij; një tjetër e ndoqi dhe humbi; i fundit erdhi poseduesi me fat i pushkës dhe e goditi plotësisht. Me sa duket arma vendase nuk është e ndërtuar për precizion.

Më në fund ne u ngjitëm në majën me bar, dhe një salvo u qëllua për nder të ardhjes sonë. Kur e dëgjuan këtë, njerëzit që kishim lënë më poshtë e kthyen përshëndetjen, dhe ndërsa ata drejtuan copat e tyre në drejtimin nga i cili kishte ardhur tingulli, ne dëgjuam plumbat e tyre të çaheshin mbi kokat tona, ose shpërndaheshin kundër shkëmbinjve poshtë nesh, në një mënyrë jo plotësisht e pranueshme. Nga kjo lartësi është e dukshme pothuajse e gjithë Mirdita, së bashku me një pjesë të madhe të pjesës tjetër të Shqipërisë së Epërme. Kapiteni i egër ishte këtu shërbimi më i madh për ne, sepse ai dëshmoi se kishte një njohuri shumë më të saktë për gjeografinë dhe pozicionet e fiseve fqinje sesa cilido tjetër në kompani. Me anë të shpjegimeve të tij dhe me ndihmën e hartës së Kiepert të Turqisë Evropiane, e cila jep, në tërësi, një përcaktim jashtëzakonisht besnik të këtij rrethi, ne mund të identifikonim shumicën e pikave në pamje. Vendi i Mirdites formon gati nje shesh, pasi shtrihet rreth 35 milje ne nje linje direkte nga veriu ne jug, midis territorit te Ducadjini dhe atij te Matit; dhe 40 milje nga lindja në perëndim, midis maleve të Dibrës dhe fushës së Zadrimës. Kreshta e ngritur mbi të cilën po qëndrojmë formon një palcë të shënuar mirë me një gjerësi të konsiderueshme, që drejtohet drejtpërdrejt në veri dhe jug, dhe rritet në drejtimin e fundit së pari në majën e mrekullueshme të malit Cunora [Kunora], dhe pastaj në majën e lartë të Dyia . Malet në perëndim, përfshirë ato për të cilat kemi udhëtuar, megjithëse jashtëzakonisht të parregullta, marrin të njëjtin drejtim në tërësi si zinxhiri kryesor, por janë të kryqëzuara nga luginat e shumta si lumenj.

Aspekti i vendit nga kjo pikë shpjegon me lehtësi mosgatishmërinë që turqit kanë ndier gjithmonë për ta sulmuar atë. Për t’u kthyer në objektet më të largëta – në jug-perëndim u shfaqën malet e Croia, skena e triumfeve më të shkëlqyera të Skënderbeut; pak në veri të perëndimit Monte Veglia, përtej së cilës Adriatiku u pa midis Dulcigno [Ulqin] dhe Antivari [Bar], rreth 80 milje larg; Liqeni i Shkodrës u fsheh nga malet më të afërta, por në bregun e detit u ngrit mali Rumia në kufijtë e Malit të Zi, dhe nga ana tjetër majat e bukura të Klementit [Kelmendi]; në veri-lindje u panë kreshtat e dhëmbëzuara që dalin nga rrafshina e Jakovës [Gjakova], ndërsa i gjithë horizonti lindor kufizohej me vijën e gjatë të Schar-dagh ose Scardus [Sharr], madje në këtë sezon akoma përshkuar me dëborë , midis së cilës dhe neve shtrihet lugina e thellë e Drinit të Zi. Ana malore direkt prapa Oroschit është një masë e granitit, që zhvendoset kundër grykave të Monte Santo, e cila, si pjesa tjetër e këtij zinxhiri qendror, dhe pjesa më e madhe e vendit në lindje, deri në Drin, është e përbërë nga gur gëlqeror . Shkëmbi i ndezur nga i cili është kompozuar një pjesë kaq e madhe e Mirditës është zhdukur këtu. Bimësia është ndryshuar gjithashtu, për lisat nuk shihen më, dhe nga niveli i Orosch në samit ka shumë pisha dhe firs. Në këtë pikë, gjithashtu, marrim florën e Adriatikut, e cila, deri në një farë mase, kishim gjetur arritjen e luginave të brendshme; shumë nga këto bimë dhe shkurre nuk do t’i shohim përsëri derisa të arrijmë në Egje. Pasi vazhduam gjatë për këtë pamje më mësimore, më në fund filluam të zbresim në Orosch, ku Bib Doda na priste për darkë. Gjatë mënyrës se si e gjetëm shalën e vërtetë, dhe, falë mbushjes së tij, dhe shpatet me bar mbi të cilat ishte gjurmuar, megjithëse ishte e mbuluar me gërvishtje, praktikisht ishte e padëmtuar, përveç një aksi të thyer, i cili ishte riparuar në interval . E madhe ishte kënaqësia e Ali Beut, i cili më përmendi me një naivitet, “È molto curioso il nostro Principe – dhe meqë ai ju kishte besuar posaçërisht në kujdesin tim, unë mund të kisha hyrë në një copëzim të vështirë, nëse do t’i kishte ndodhur ndonjë gjë e gabuar ju ose prona juaj. “

Ishte një objekt për të cilin u penduam për pamundësinë për ta parë në Orosch, dhe kjo ishte kisha e famullisë, e cila përmban një kryq të lashtë me mjeshtëri shumë të pasur, për të cilën thuhet se është Bizantine, dhe deri më sot nga koha e Skënderbeut. Ministritë e kësaj kishe kanë qenë që nga kohërat e lashta të kryera nga abati, i cili dikur ishte një personazh me ndikim të konsiderueshëm në vend; por zyra tani është shkatërruar nga shumica e privilegjeve të saj. Mbajtësi i tanishëm u dëbua disa vjet më parë për shkaktimin e trazirave politike, por, pas një kohe, u kthye dhe mblodhi partinë e tij rreth tij; si pasojë e kësaj, kur ai përsëri u dëbua, Princi komunikoi me Qeverinë turke, i cili e vuri në arrest në Kostandinopojë, në cilin vend kishte ikur për strehim. Një rezultat i kësaj është se kisha e tij është vendosur nën një lloj aktgjykimi dhe asnjë person nuk lejohet të hyjë.

Një zakon tjetër i këtij populli mbetet akoma për tu vërejtur, d.m.th., zakonin e tyre për të kapur gratë e tyre. Mirditet nuk martohen kurrë; por kur ndonjë prej tyre, nga më i larti në më të ultën, dëshiron një grua, ai mbart një grua Mahometan nga një prej fiseve fqinje, e pagëzon atë dhe martohet me të. Prindërit, siç u thanë, zakonisht nuk ndjehen shumë të mërzitur, pasi është shumë mirë e kuptuar që një shumë parash do të paguhen në këmbim; dhe megjithëse vetë mirditasit janë shumë fanatikë në çështjet e fesë, megjithatë fqinjët e tyre janë me reputacion që lejojnë që ndjenja e kombësisë të mbizotërojë mbi atë të besimit; aq sa në Pashkë barinjtë e Mahometan marrin përsipër të ruajnë kopetë e të krishterëve, ndërsa në Bairamin turk të krishterët bëjnë të njëjtën gjë për Mahometans. Vetë Princi Bib e fitoi bashkëshorten e tij të tanishme në këtë mënyrë. Lexuesi im natyrisht do të pyesë, siç bëra kur dëgjova këtë thënie të çuditshme, çfarë bëhet me gratë në Mirdite? Përgjigja është se ata janë dhënë në martesë me fiset fqinje të krishtera. Nëse dikush e konsideron këtë të pabesueshme në një popullatë kaq të madhe, ai është në liri të miratojë deklaratën më të moderuar të M. Hecquard, i cili flet vetëm për këtë zakon si ekzistues midis shefave; por unë i them faktet ashtu siç u thanë për mua, dhe meqenëse terreni i zakonit ishte pohuar qartë se ishte ndjenja se martesa brenda fisit është incestuese, dhe kudo në raste të ngjashme ky besim ka ekzistuar zakonin e ekzogamisë, pasi ajo quhet, së bashku me kapjen e grave, ka ekzistuar gjithashtu. Ndiej shumë pak dyshim në mendjen time se thënia më e fortë është ajo e vërtetë. Meqë Mirditet janë njerëzit e vetëm në Evropë, me sa kam mësuar, midis të cilëve ekziston kjo praktikë.

Herët në mëngjes, filluam nga Orosch në rrugën për në Prisrend. Princi ishte ngritur të na shihte, dhe ne morëm lejën e tij dhe miqve tanë të tjerë në pallat me shumë shprehje mirënjohjeje nga ana jonë dhe u penduam për ata. Një roje prej tre burrash ishte caktuar të na shoqëronte, dy prej tyre në këmbë, dhe tjetri, njëri nga kapitenët, i cili ishte financuesi ose llogaritari i Princit, me kalë. Në fillim ne ndoqëm të njëjtën rrugë që kishim marrë një ditë më parë, por kur arritëm të përpjetën në kreshtën, nga e cila u montuam në Monte Santo, zbritëm në një luginë malore me pamje tërësisht zvicerane. Livadhet në fund ishin zënë nga tufa të shumtë bagëtish, disa prej tyre, pa dyshim, i përkisnin Bib Doda, ndërsa në vende të tjera po bëheshin hanë. Pamja baritore e gjithçkaje, e kombinuar me freskinë e ajrit, e cila ishte aq e ngrohtë sa ajo e një mëngjesi të majit në Angli, e bëri këtë pjesë të udhëtimit tonë tejet të këndshme. Më në fund arritëm në një pikë ku lugina përfundon papritmas, dhe një zbritje e shpejtë fillon mbi shkëmbinj të lirshëm dhe mbeturinat të vështira për kuajt, pranë një shkëmbi të pjerrët dhe me shumë ngjyra. Kur arritëm në vendin e poshtëm, gjetëm një rritje të konsiderueshme të lajthive, por lisat nuk u rishfaqën deri ditën tjetër, kur filluam të zbresim në luginën e Drinit. Kishte pak banesa në këtë pjesë dhe pak kultivim, por si këtu dhe gjetkë në Mirditë vumë re se nuk kishte shfaqje të mëshirës apo mjerimit mes popullatës, dhe as lypës, edhe pse ne kishim takuar disa herë me këto në Mal të Zi.

Në mesditë u prehëm në fshatin Sedjin [Shëngjin], ku ishte dërguar njoftimi te kryetari për t’u përgatitur për pritjen tonë. Dyshemeja prej balte e dhomës së tij më të mirë ishte veshur me një shtrat luksoz, me ferns, ishte mbushur me ushqime, një pjesë e madhe mish viçi dhe një qengj i pjekur ishte aty. Mëlçia shërbeu si kurs i parë; por pjesa më e mrekullueshme e argëtimit ishte buka, e cila ishte pjekur në ëmbëlsira të sheshta rrethore disa metra në diametër; këto ishin prej misri, e cila kur bëhet në tokë te vrazhdë dhe gatuhet e ngrohtë është ushqim shumë i rëndë. Kur ne morëm pjesë, pjesa tjetër e kompanisë hante ushqimin e tyre; por kemi vërejtur që vetë pritësi ynë hëngri larg nga mysafirët e tij dhe jo nga aty ku u shërbye: kjo, siç u thanë, është zakon i vendit. Gjatë kësaj kohe, një nga stuhitë e shumta që ishin varur rreth maleve, zbriti mbi ne, me bubullima dhe vetëtima dhe përleshje shiu; por pas një ore u pastrua dhe ne mund të ndjekim udhëtimin tonë nën drejtimin e ushtrisë sonë, i cili zëvendësoi rojet tona të tjera, pasi ata do të na linin në këtë pikë. Ky njeri, një shqiptar i egër, me kokë të rruar, shikohej në shikim të parë si një që mund të marrë kokën tuaj në çdo moment; por, përkundër paraqitjes së tij, ne e gjetëm atë jo vetëm një udhëzues të nivelit të parë, por edhe një shoqërues më të pranueshëm – të vëmendshëm, të vëmendshëm dhe të sjellshëm. Rruga jonë shtrihej përgjatë anëve malore, nëpër pyje të gjera të ahut dhe bredhit, drejtimi i përgjithshëm i rrjedhës sonë, si në këtë ashtu edhe ditën tjetër, duke qenë drejt veri-lindjes. Para perëndimit të perëndimit të diellit arritëm në strehën e vetme që duhej të gjendej në rajonin e ngritur, në të cilin gradualisht u ngjitëm, një fushim bariu në shpatet e maleve të dhëmbëzuara, që gjendeshin drejt veriut, nga i cili kishte një pamje të lavdishme, dhe në disa vende maja me dëborë të Jakovës, të cilat shtrihen në atë drejtim në një zinxhir të mrekullueshëm.

[ekstrakte nga: Henry Fanshawe Tozer, Hulumtime në malësitë e Turqisë, përfshirë vizitat në malet Ida, Athos, Olympus, dhe Pelion, te shqiptarët e Mirditeve, dhe fise të tjera të largëta (Londër: John Murray 1869), Vëllimi 1, Kapitulli IX , faqe 195-217; Kapitulli X, faqe 218-233; Kapitulli XIII fq 280-301; Kapitulli XIV, faqe 302-326; Kapitulli XV, faqe 327-345.]

 

Ju mund të lexoni edhe...

takipçi al paketleri

ucuz türk takipçi

takipçi al paketleri ile tiktok yada instagram da fenomen olmak çok kolay, dünya geneli hemen fenomen ol!

ankara escort gaziantep escort bayan gaziantep escort kayseri escort gaziantep escort seks hikayeleri erotik film izle sakarya escort sakarya escort sakarya escort kuşadası escort serdivan escort hd porn konya escort konya escort bayan