Pashke Lleshaj, njëra ndër tre mësueset e para të Mirditës që më vonë e ndoqi biografia…

Nga Pirusti News
839 Shikime

– LLESHAJ Pashke (23.03.1924 – 6.08.1997), ndër tre mësueset e para në Mirditë, veprimtare për emancepimin e gruas –

Marrë nga Enciklopedia e MIRDITËS.

Pashkja lindi në Ulqin, bija e Kolë Ndue Preng Dushit nga Kaçinari i Mirditës,emigruar më parë në Prizren dhe pastaj në Ulqin. Mbaroi shkollën femërore në Ulqin. Martohet me Pjetër Prengën (Lleshaj) nga Proseku, oficer që kishte mbaruar Internatin e Burrelit, pastaj shkollën e mesme ushtarake në Tiranë dhe një shkollë ushtarake dyvjeçare në Itali (1942).

Shkolla fillore Prosek, e hapur në vitin 1945, pas dy vjetësh u nda në dy fuqi mësimore për shkak të numrit të madh të nxënësve dhe me vendim të Seksionit të Arsimit të Prefekturës së Shkodrës, Pashke Lleshaj u emërua mësuese e saj,(1947), krahas mësuesit ekzistues Pjetër Toma, duke u bërë kështu njëra ndër tre mësueset e para të Mirditës.

Pashkja vazhdoi me sukses të mësonte klasën e parë dhe të tretë dhe e përfundoi atë vit shkollor, edhe pse grupet e armatosura që luftonin kundër pushtetit komunist kishin filluar t’i kërcënonin edhe mësuesit. Në vitin që pasoi, grupet e armatosura i kërkuan Pashkes që të mos shkonte më në shkollë, ndryshe do ta vrisnin, por ajo nuk pranoi. Pas disa paralajmërimeve, me 25 prill 1948, i shkojnë Preng Lleshajt në shtëpi, e lidhin, ndërsa gruas Pashkes i qethin flokët. Në plan ishte ekzekutimi i tyre, por me ndërhyrjen e Preng Dodë Gjin Keqit u falet jeta.

 Pas dy ditësh, në ato kushte mësuesja Pashke Lleshaj u paraqit në shkollë dhe vijoi mësimin. Por organet shtetërore i transferuan në qendrën industriale Rubik, ku u vendosën edhe me banim. Me ashpërsimin e luftës së klasave, për faktin se Prenga kishte qenë ushtarak në periudhën e fashizimit, u mohuan çdo punë intelektuale. Pashkja kaloi nga edukatore kopështi në shitëse buke apo kuzhiniere në NFP.

Pashke Lleshaj vdiq në Rubik dhe u varros pranë Kishës Katolike në afërsi të atij qyteti. Megjithëse është njëra nga tri mësueset e para të Mirditës, veprimtaria e saj arsimore dhe emancipuese ende nuk është vlerësuar.

 

Ju mund të lexoni edhe...

takipçi al paketleri

ucuz türk takipçi

takipçi al paketleri ile tiktok yada instagram da fenomen olmak çok kolay, dünya geneli hemen fenomen ol!

ankara escort gaziantep escort bayan gaziantep escort kayseri escort gaziantep escort seks hikayeleri erotik film izle sakarya escort sakarya escort sakarya escort kuşadası escort serdivan escort hd porn konya escort konya escort bayan