Edhe qeveria e Zogut kërkoi unifikimin e drejtshkrimit të gjuhës shqipe

Nga Pirusti News

Nga Aurenc Bebja*, Francë

“Le Petit Parisien” një ndër gazetat më prestigjioze në Franncën e viteve 30-të, ka botuar, në një ndër faqet e saj një shkrim mjaft interesant për Shqipërinë që asokohe ishte nën mbretërimin e mbretit Zog i Parë. Shkrimi është botuar të dielën e 6 tetorit 1935, në faqen nr. 5 të saj.

Artikulli është gjetur dhe përkthyer nga studiuesi Aurenc Bebja i cili e ka sjellë për blogun matjan Blogut “Dars (Klos).

 Në këtë artikull botuar asokohe sillen fakte mbi krijimin e një komisioni të posaçëm për unifikimin e drejtshkrimit të gjuhës shqipe.

Më konkretisht në katë artikull thuhet:

“Për unifikimin e drejtshkrimit të gjuhës shqipe

Tiranë, 5 tetor (Dep. Petit Paris.)

Ministria e Arsimit sapo ka formuar një komision të posaçëm për të studiuar mundësinë e unifikimit të drejtshkrimit të gjuhës shqipe.

Kjo iniciativë u prit me shumë simpati nga intelektualët dhe shkrimtarët e vendit”.

*Burimi: Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania

Ju mund të lexoni edhe...

Lini nje koment

Share