Si i priti Mirdita qytetarët e Kosovës gjatë eksodit biblik, 22 vite më pare. Emra, ngjarje dhe data

Nga Pirusti News

Nga: Aleksandër NDOJA.

E ndërsa këtë vit, pra viti 2021 koincidon me 22 vjetorin e eksodit biblik të një pjese të kombit, Kosovës e madje aktit më historik të 100 viteve, çlirimin e saj, përkujtimet janë nga më të shumtët. Në Kosovë sidomos kujtohen betejat heroike, të rënët e kësaj lufte, por mbi të gjitha fitorja përfundimtare ndaj një pushtuesi, ndër më barbarët në historinë e Europës.

Ndërkohë eksodi ka lënë pas gjurmë të pashlyeshme jo vetëm në memorien tonë të përbashkët, por dhe në dokumenta që çdo ditë e më shumë marrin vlera historike.

Siç dihet mijëra kosovarë të detyruar nga dhuna dhe genocidi serb lanë vendin e tyre trashëguar prej shekujsh, duke u larguar masivisht në drejtim të Malit të Zi, Maqedonisë e sidomos në drejtim të Shqipërisë. Pika kryesore hyrëse për në Shqipëri ishte Kukësi, përmes pikëkalimit të Morinës. E nëse mijëra shqiptarë të Kososovës u ndaluan dhe u trajtuan në Kukës, një pjesë e madhe e tyre udhëtuan në drejtim të pjesës tjetër të Shqipërisë, nga Shkodra e deri në Sarandë.

Pas Kukësit, karvanet në udhëtimin e tyre hynin në Mirditë për të udhëtuar në drejtim të Tiranës, Durrësit, Shkodrës, Elbasanit etj. Autobuzët ndalonin për një pushim të shkurtër, ndërkohë qindra a qytetarë të Mirditës kryesisht gra, shkonin pranë autobuzëve dhe shpërndanin pako me ushqime dhe ujë, ndërkohë që ftesa e përhershme ishte që të ndalonin edhe në Mirditë.

Pikërisht për t’i paraprirë kësaj situate, Bashkia Rrëshen, bazuar në urdhërin nr. 14 të dats 28 mars 1999 urdhëron ngritjen e Shtabit të Mbrojtjes së rrethit Mirditë. Ky ishte fillimi, pasi urdhrat pasues janë nga më të shumtët, për ngritjen e pikave të trajtimit të të ardhurve nga Kosova në objektet si më poshtë: Konvikti i shkollës së mesme, Palestra e shkollës së mesme, Kopshti i fëmijëve, Çerdhja e fëmijëve, Qendra Kulturore e fëmijëve, Pallati i Sportit, Pallati i Kulturës, Palestra e shkollës 8-vjeçare nr. 2 etj.

Nuk vonoi shumë dhe të gjitha këto pika u mbushën me shqiptarë të Kosovës, ndërsa është një histori më vete puna dhe përpjekja me një vullnet të jashtëzakonshëm të punonjësve të institucioneve, por edhe të qytetarëve të zakonshëm që vullnetarisht gjendeshin në çdo moment, në ndihmë të të ardhurve.

E nëse shteti kishte vënë në dispozicion të gjitha kapacitetet e veta akomoduese, nevojat ishin shumë të mëdha. Numri i kosovarëve që kishin kërkuar të jetonin në Mirditë ishte gjithnjë e më i madh. Por kjo u plotësua nga qindra familje të cilët ishin vendosur në rradhë, për të marrë në banesat e tyre kosovarët që ndalonin në shesh e merrnin trajtimin e parë në Pallatin e Kulturës.

Janë të shumtë ata mirditas që morën në familjet e tyre kosovarë me të cilët jetuan sëbashku deri në çlirimin e Kosovës. Ishte një akt i pashembullt vëllazëror e qytetar në ndihmë të një pjese të kombit. Mirdita padyshim ka pjesën e saj të kësaj krenarie, në këtë 20 vjetor të ngjarjeve historike në Kosovë. Në dokumentat arkivorë janë renditur shumë emra familjesh që pritën kosovarë, por dhe emrat e familjeve kosovare që jetuan në familjet mirditase, ndërsa disa prej tyre janë të listuar si më poshtë:

 Nikoll Bushulli:

-Gëzim Hymridin Beqiri, 2 persona

Nikoll Gjon Ndoj:

-Xezair Rexhep Korfuzi, 4 persona

Dod Ndrelalaj:

-Fyxhiri Halil Shala, 5 persona

Preng Ndrec Simoni

-Sherif Nebi Hoxha, 8 persona

Gjergj Preng Xhaferraj

-Ardjana Feiz Kryeziu, 3 persona

Pashk Gjon Dushi:

Afrim Ismail Ismaili, 4 persona

 

Andrea Gjergj Paçuku:

-Gani Ferid Mulaku, 9 persona

Gjon Gjergj Paçuku,

– Rexhep Ferid Mulaku, 10 persona

Edmon Gjergj Paçuku:

-Xhemajl Ferid Mulaku, 6 persona

Nikolin Ndue Paçuku:

-Seat Safet Veseli, 9 persona

Albert Ndue Paçuku:

-Xhaferr Sherf Ameti, 6 persona

Lek Ndue Paçuku:

-Alush Rexhep Alushi, 9 persona

Ndue Gjin u:

-Skender Ferat Imeri, 7 persona

Ndue Zef Reçi:

-Halit Ferat Imeri, 7 persona

Tom Llesh Kaçorri:

-Isa Hasan Fejza, 7 persona

Dila Pjetër Taçi:

-Hava Abdi Hoxja, 5 persona

Gjela Zef Tuci:

-Gjon Pashk Gjergji, 6 persona

 

Lek Gjet Beci:

-Frrok Mus Gojani, 2 persona

Marie Zef Syziu:

-Mereme Ferat Hasani, 7 persona

 Ndue Gjoni:

-Veli Hysen Pretenti, 9 persona

Ndue  Gjoni:
-Abit Zenel Haxhia, 7 persona

Kol Pjetër Përgjoni:

-Jahir Hysen Kotori, 4 persona

Gjergj Ndue Mandreja:

-Bedri Jonuz Hyseni, 7 persona

Arben Zef Syziu:

-Abit Ferat Imeri, 12 persona

Zef Nikoll Përgega:

-Sejdi Veli Canaj, 9 persona

Gjin Nikoll Përgega

-Zenel Veli Canaj, 5 persona

Pjetër Llesh Haçi:

Fitim Shaban Feka, 6 persona

Bardhok Gjet Ndoj:

-Fixhyri Halit Shala, 5 persona

 

Gjet Ndue Ndoj:

-Gafurr Mustafe Breznica, 5 persona

Ndue Nikoll Përgega:

-Bajram Shefqet Bujari, 7 persona

Pashk  Bardhoku:

-Asllan Mehmet Hajrizi, 8 persona

Dod Frrok Doda:

-Frrok Pashk Ndreca, 4 persona

Mhill Dod Paçuku:

-Meleq Bajram Bahtjari, 4 persona

Gjin Nikoll Gjini:

-Muharrtem Shaqir Balaj, 8 persona

Marte Fran Paçuku:

-Luljeta Samedin Balaj, 4 persona

Zef Frrok Picaku:

-Rifat Murtez Kryeziu, 7 persona

Nusha Ded Biba:

-Shkëlzen Xheladin Hoxha, 10 persona

Fran Frrok Gjoci:

Violeta Isak Hoxha, 4 persona

Gjon  Preçi:

-Hanife Nebi Gashi, 7 persona

 

Gjon  Ndoj:

-Nazmi Hylmi Shala, 5 persona

Ndue Pjetër Biba:

-Zenun Kadri Kasumaj, 9 persona

Kol Zef Kola:

-Shefqet Ismail Zekaj, 7 persona

Pjetër Preng Prenga:

-Sinan Jakup Halili, 9 persona

Agim Kol Shurbi:

-Simoza Shefqet Begaj, 2 persona

Gjergj Pjetër Malaj:

-Mehemet Mustafë Llugaliu, 7

Vladimir Ndue Jushi:

-Bahtir Halim Istrefi, 9 persona

Nikoll Gjon Deda:

-Astrit Arf Tolaj, 4 persona

Gjin  Prendi:

-Marjan Ndoc Ndrekaj, 6 persona

Viktor Llesh Kaçorri:

-Ismet Ferat Imeri, 7 persona

Tonin Ali Sulejmani:

Enver Xhemali Morina, 6 persona

 

Kujtim Gjon Dona:

-Afrim Faik Shala, 8 persona

Gjon Preng Dona

-Lulëzim Faik Shala, 3 persona

Nikoll Preng Biba:

-Isterf Demush Ramaosaj, 6 persona

Preng Nikoll u:

-Et’hem Asllan Begaj, 7 persona

Preng Nikoll Shtinja:

-Marjan Ndoc Ndrekaj, 6 persona

Liza Mati Deda:

-Shaban Asllan Kuqi, 9 persona

 Ndue Prenga:

-Adem Rexhep Korpuzi, 5 persona

Kol Ndue Deda:

-Ismet Sali Kuqi, 6 persona

Fran Nikoll Brozi:

-Ismail Ali Ferhati, 3 persona

Lekë Nikoll Shtinja:

-Ton Martin Kabashi, 9 persona

Maksim Zef Deda:

-Hamza Rexhep Korpuzi, 9 persona

Nikoll Preng Biba:

-Istref Demush Ramosaj, 8 persona

Pashk Gjon Dushi:

-Afrim Ismail Ismaili, 6 persona

Kapllan Osman Vladi:

-Muhamet Habib Korpuzi, 4 persona

Sandër Zef Maca:

Baftjar Hamdi Shala, 6 persona

Bib Beleshi:

Lulzim Avdullah Berisha, 10 persona

Bib Frrok Skana:

-Ferat Shaban Bytyçi, 12 persona

Mak Ndue Prenga:

-Adem Rexhep Korpuzi, 5 persona

Nikoll Gjon Ndoj:

-Xhezair Rexhep Korpuzi, 4 persona

Prena Kol Keli:

-Sadri Azem Kokollari, 6 persona

Preng  Ndoj:

-Bajram Zenel Zeneli, 9 persona

Gjovalin Zef Tusha:

-Lulëzim Hajri Beshiri, 12 persona

Gjok  Gjoka:

-Mehmet Garip Kashmi, 11 persona

 

Nikolin Ndue Paçuku:

-Seat Safet Veseli, 9 persona

Albert Ndue Paçuku:

-Xhaferr Sherif Ahmeti, 6 persona

Lek Ndue Paçuku:

-Alush Regjep Alushi, 9 persona

Bardhok Gjet Ndoj:

-Fyxhiri Halil Shala, 5 persona

Gjet Ndue Ndoj:

-Gafurr Mustaf Breznica,5 persona

Kol Pjetër Përgjoni:

-Jahir Hysen Kotorri, 4 persona

Andrea Gjergj Paçuku:

-Gani Ferat Mulaku, 9 persona

Gjon Gjergj Paçuku:

-Regjep Ferit Uka, 10 persona

Edmond Gjergj Paçuku:

-Xhemajl Ferid Mulaku, 6 persona

Ndue Zef Reçi:

-Halit Ferat Imeri, 7 persona

Nikoll Preng Biba:

-Istref Demush Ramosaj, 8 persona

Pashk  Lleshi:

-Qerim Ibrahim Kollolli 4 persona

Ju mund të lexoni edhe...

Lini nje koment

Share