Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

50 fakte për shqiptarët, sipas një televizioni gjerman.

Nga Pirusti News
864 Shikime

Prej kohësh në YouTube qarkullon një kronikë televizive e një televizioni të mirënjohur gjerman që përcjell për shikuesit e vet dhe publikun gjermanfolës 50 fakte për Shqipërinë dhe shqiptarët. Në shumicën e tyre përcillen fakte të vëteta, ndërsa në ndonjë rast të rrallë mundet të ishte saktësuar ndonjë prej tyre. Gjithësesi puna e kronikanit në fjalë është për tu vlerësuar. Ja faktet në rradhë që paraqet televizioni gjerman.

 1. Nëna Tereza nga Kalkuta ishte shqiptare, e linduar në Maqedoni.
 2. Aleksandri i madh ishte shqiptar.
 3. Pija tradicionle në Shqipari, quhet RAKI.
 4. Në gjithë Shqipërinë ka 700 mijë bunkierë të shpërndarë.
 5. Në perandorinë romake mund të gjejsh 22 perandorë nga Iliria, Shqipëria e sotme.
 6. Gjysma e heronjve kombëtar dhe politikanë në Greqi, janë me origjinë shqiptare.
 7. 230 mijë shqiptarë jetojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
 8. Makina më e njohur në Shqipëri është e tipit “Mercedez benz”.
 9. Rreth 40 mijë nga popullsia italiane jetojnë në Shqipëri.
 10. Kosova dhe Shqipëria kanë miqësi tradicionale, janw pjesw e njw kombi tw pwrbashkwt.
 11. Dasma tradicionale shqiptare mund të zgjasë deri në katër ditë.
 12. 500 vjetë më parë një grua u vetësakrifikua e gjallë brenda në mur, për të mbrojtur kështjellën e Rozafatit.
 13. Në vitin 1997 në Shqipëri u zhvillua një luftë civile.
 14. Gjatë periudhës komuniste, Shqipëria furnizoi Greqinë me ushqim.
 15. Në vitin 2017 Shqipëria filloi ndërtimin e një ure që duhej të lidhej me prodhuesit e Italisë, por deri më sot nuk është zbatuar.
 16. Çmimet e ushqimeve të Shqipëri janë më të larta se në Gjermani
 17. Punëtorët në Shqipëri kanë pagat më të ulta në Europë.
 18. Ali Pasha në vitin 1805 u emërua president në Egjipt.
 19. Kënga më e shikuar në youtube është “bon, bon” e Era Istrefit.
 20. Ishulli më i madh në Shqipëri është ishulli i Sazanit në afërsi të qytetit të Vlorës.
 21. Mbiemri me i përhapur në Shqipëri është “Hoxha”
 22. Alfabeti i Gjuhes Shqiper ka 36 shkronja.
 23. 10% e të ardhurave në Shqipëri hyjnë nga mërgata.
 24. Durrësi ka amfiteatrin e dytë më të madh në Ballkan.
 25. Pikturat më të vjetra të Ballkanit mund të gjinden në Shqipëri.
 26. Kur ndërtohet një shtëpi në Shqipëri, vendosen brinjët e dashit për mësysh.
 27. Në vitin 1991 ishin gjësej vetëm 3000 vetura në Shqipëri.
 28. Shkodra ishte kryeqyteti i Ilirisë, por sot Vlora është vendi më i vizituar nga turistët në Shqipëri.
 29. Kur ndërtohet një shtëpi e re në Shqipëri, therin një dash për traditë.
 30. Shqipëria ka një kapele tradicionale që quhet “Plis”.
 31. Në Shqipëri nuk ka McDonalds, vetëm ushqime shqiptare Fast Food.
 32. Në Shqiperi preferohet më shumë “golden eagle”, se sa “Red Bull” sepse prodhohet në Kosovë.
 33. Birra më e shitur quhet “Kaon” dhe prodhohet në Shqipëri.
 34. Në të gjitha qytetet e shqipërisë afër Xhamive janë të ndërtuara edhe Kishat.
 35. Ka rreth 18 milion shqiptarë në të gjithë botën, prej tyre rreth 5 milion jetojnë në Shqipëri dhe 1.8 milion jetojnë në Kosovë.
 36. Shqipëria u bë shtet i pavarur më 1912.
 37. Në Shqipëri gjatë kohës komuniste hynë në përdorim traktorët.
 38. Heroi Kombëtar Shqiptar Skënderbeu fitoi të gjitha betejat kundër osmanëve.
 39. Në Shqipëri ka edhe bunkierë anti-bërthamorë, njëri prej të cilëve u shëndrrua në Muze në në vitin 2013.
 40. Ekziston një rracë qensh me origjinë shqiptare që quhet Dalmatiangjuhën Ilire.
 41. Paraardhësit e shqiptarëve ishin të Krishterë, por kur Osmanët pushtuan Ballkanin, detyruan Shqipërinë dhe Bosnjën, të ndryshonin fenë, por ende sot gjysma e shqiptarëve në Veri të Shqipërisë janë Katolikë dhe në Jug, janë ortodoksë.
 42. Liqeni më i vjetër në Europë ndodhet në Shqipëri.
 43. Shqipëria renditet e dyta përsa i përket burimve të ujit të pijshëm.
 44. Shqipëria dhe Kosova sëbashku janë me përmasa sat ë Zvicrës.
 45. Tuneli më i madh në Ballkan ndodhet në Shqipëri dhe ka gjatësi 5.6 km.
 46. Në kohën komuniste Shqipëria ishte i vetmi shtet që ishte lidhur më Kinën 7000 km larg.
 47. Zvicra, Austria dhe Gjermania prodhojnë sëbashku 54.000 fuqi naftë në ditë, ndërsa Shqipëria e vetme prodhon 14.000 fuqi naftë në ditë, prandaj është një vend i pasur me naftë.
 48. Gjatë ahengjeve dhe dasmave në Shqipëri si instrument muzikor përdoren Surlet.
 49. Edhe pse Kosova është vendi më i vogël ajo zë vendin e pestë për prodhimin më të madh të thengjillit.
 50. Shqipëria dhe Kosova sëbashku janë shtetë shumë pro-Amerikës dhe Bashkimi Europian, dhe shumë kohë më parë u diskutua fshehtas se ato duhet të hyjnë në BE.

Ju mund të lexoni edhe...

Pin It on Pinterest