Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Agjencia e lajmeve ‘Ansa’; Gërmimet zbulojnë se Pompei, është themeluar nga etruskët

Ja si shprehet znj. Hida në përcjelljen e saj të shkrimit të publikuar në “ANSA”

Nga Pirusti News
670 Shikime

Dr. Nusha Zhuba (Ana Hida) është një studiuese e mirënjohur, ndërsa ushtron aktivitetin e saj si dr e shkencave historike në Romë me gradë shkencore marrë po në Romë si studiuese e gjuhëve të vjetra.

Pak ditë më parë ajo ka përcjellë një lajm mjaft të rëndësishëm shkencor marrë nga agjencia e mirënjohur e lajmeve “ANSA” në Itali. Znj. Hida e ka përkthyer këtë lajm duke bërë një lidhje shkencore me gurin e gjendur në Xhuxhë disa kohë më parë.

Ja si shprehet znj. Hida në përcjelljen e saj të shkrimit të publikuar në “ANSA”

“Një lajm i bukur, që na jep edhe ne shpresë, se nëse pas shumë shekujve pranohet se Pompej u ndërtua nga Etruskët, shpresojmë që bota t’a pranojë që gjuha etruske është gjuha shqipe e sotme… Jo vetëm Nermin Vlora me shkrimet e sajë, por dhe shumë albanologë e pranojnë këtë . Dëshmia e fundit është Guri i Xhuxhës në Mirditë, me shkronjat më të vjetra etruske që është libër i gjallë i cili verteton që ne ishim ata që i dhamë civilizimin botës!

Nuk jemi vonë asnjëherë , vetëm të mblidhemi e t’i tregojmë botës kush jemi!

Shkrimi i publikuar në “ANSA”

 (ANSA) – ROME, 13 Dhjetor – Kanë qenë etruskët, shumë shekuj para se qyteti të bëhej koloni romake, ata që themeluan Pompein duke i dhënë qytetit formën e tij, duke organizuar rrugët e tij “duke ndjekur qiellin dhe yjet” si ata kishin bërë tashmë për Tarquinia, Veio, Cerveteri, duke ndërtuar shenjtoret e tyre të para, në rrugën që të çonte nga qyteti në port, qendër e trafikut tregtar. Kjo është hipoteza në të cilën duket se çojnë studimet mbi materialin e zbuluar në fushatat e fundit të gërmimeve në progres në trashëgiminë e parkut arkeologjik të njerëzimit “me këmbëngulje të madhe” dhe e cila do të lejonte që pas shekujsh të zgjidhnin misterin për origjinën e qytetit të varrosur nga shpërthimi i Vezuvit në 79 pas Krishtit.

Për të folur për këtë, drejtori i parkut arkeologjik Massimo Osanna, që nga shtatori gjithashtu në krye të menaxhimit të përgjithshëm të muzeve Mibact, i cili së bashku me arkeologun Carlo Rescigno, akademik i Linceit dhe profesor i arkeologjisë klasike në Universitetin e Campania Luigi Vanvitelli, prezantuan zbulime të reja në Accademia e Linceit në një tryezë të rrumbullakët me Fausto Zevi, profesor i historisë së artit grek dhe romak në Sapienza në Romë dhe akademik i Lincei, Carmine Ampolo, profesor i historisë greke në Normalen e Pizës, Pier Giovanni Guzzo , për shumë vite në krye të gërmimeve të Pompeit, me prezantimin e akademikut Roberto Antonelli.

Hipoteza, thotë Osanna, është ajo e një qyteti që u themelua dhe u ndërtua brenda disa dekadave nga një grup njerëzish, pjesërisht mbase edhe të liruar nga skllevërit, një komunitet “i gjuhës dhe kulturës etruske” i cili, megjithatë, për të ndërtuar mure , shtëpi dhe tempuj, mundësuan punësimin e “punëtorëve lokalë”, këmbanat e ndikuara nga kazanët e shkrirjes së kulturave që më pas gjallëruan rajonin e Campania, nga italikët te grekët. Një qytet i pasur dhe i fuqishëm, deri në një ndalesë tragjike. E cila arriti në 474 para Krishtit, për shkak të pasojave politike të betejës detare të Cumës, të cilën Grekët fituan kundër Etruskëve. Pompei, e cila në atë “tabelë ndërkombëtare shahu” ishte në anën e mëmëdheut, në fakt u zhduk pas asaj beteje, mbase edhe e braktisur nga banorët e saj, për gati një shekull.

Ju mund të lexoni edhe...

Pin It on Pinterest